Skip to main content
  • alt
  • 9.10.2014.

Pet najspravica koje su obilježile 90-e

Kako danas izgleda tvoj dan kada ti je čitav svijet na samo klik od tebe? Vjerojatno u trenu kada se budiš odmah pališ neku od spravica koja pišti, cvili, vibrira i voila odmah si na Mreži jer svi su gore.

 
Ako si pripadnik/ca nešto mlađe generacije vjerojatno ili imaš rijetka mutna ili nikakva sjećanja kako je živjeti život kojim nisi neprekidno vezan za mobilni telefon, a jedini telefon koji imaš je onaj koji koristi čitava obitelj dok prijatelji zovu i javljaju se tvojim roditeljima sa standardnim dobrim manirama pričanja s odraslima:”Dobar dan , ovdje Taj i Taj. Jel može Lana doć do mene?”
 
No ti su dani gotovi. Tehnologija se esksponencijalno vrtoglavom brzinom počela penjati u fokus naših života i uzurpirati sve vrijeme koje imamo. Ali da se ne bi sada zavaravali da su samo milenijci zaslijepljeni svime onime šta ona može, bacimo oko na neke gadgete koji su protresli 90-e. Vodimo vas na kratku šetnju retro ulicom sjećanja u kojoj je Princ s Bel Aira bio najkul osoba koju znaš, šiške su bile natapirane i klinci još nisu zvali plavi telefon ako su dobili po riti jer nisu stigli kući kada su se svjetla upalila.
 
Tamagotchi
Sjećate li se ovoga? 1996.službeno je lansiran od strane japanske tvrtke Bandai i od tada se prodao u 80 milijuna (pogledajte ovu brojku) primjeraka. Koliko smo vukli mame za rukav, bacali se po podu od očaja jer je Maja iz ulice dobila već dva a tebi je tvoj “umro” jer si ga zaboravio nahraniti pikseliziranim imitacijama hrane. Koliko suza je bilo kada je “uginula” prva mala spodoba na ekranu!

{youtube}YueDmq-w9X8{/youtube}

 
Furby
Gledali ste Gremline zar ne? (Nevjerojatno kako se ljudi ne mogu držati samo dvije jednostavne upute, pa daj ga jednostavno samo nemoj hranit nakon ponoći i ne daj mu da se smoči… no kad bolje razmislimo kakav bi to bio film o odgovornom klicu koji je sve napravio kako treba). Furby je igračka koja se našla na tržištu uoči Božića 1998. i neobično je nalikovala Gizmu a radilo se o novom koraku u proizvodnji igračaka koje su mogle govoriti i mijenjati izraze lica dok se s njima igrate. Klinci su poludjeli. Izdala ga je tvrtka Tiger Electronics koja je kasnije sve više poboljšavala model i započela pomamu za igračkama ovoga tipa.

{youtube}PHWcBbf0Eng{/youtube}

 
Game Boy
Gameboy je bio malen, praktičan i kompaktan. Udario je američko tržište 1989.pod Nintendovom markom i godinu dana kasnije procurio i na europsko. U doba kada su osobna računala bila goleme masivne nakupine metaa i čipova koje su djelovale kao da komuniciraju sa vanzemaljcima dok se pištavo i grgljavo povezuju na internet (koji je za vas koji ste premladi da to znate bio spojen na telefonsku liniju i nisi se mogao istodobno  muvati po www. i telefonirati), pojavila se ova mala kompaktna spravica koja je obilježila cijelu jednu generaciju i učila ih ovisnicima o Tetrisu i Super Mariu. Proizvodili su se sve do 2003, kada su postali zastarijeli jer je pokretno gaming iskustvo zamijenjeno igranjem na mobilnim telefonima koji su ubrzano počeli poboljšavati svoje performanse.

{youtube}KcBD5Zje1h8{/youtube}

 
Discman
Neumorno smo pržili CDe kako bi svoju glazbu uvijek mogli nositi sa sobom na nećemu novom i inovativnom. Tonovi i ritmovi spremljeni na tankom sjajnom i glatkom disku. Kako elegantno rješenje naspram glomaznih kazeta za koje si trebao sjediti kraj radija i čekati da dođe pjesma koju želiš i onda brzo stisnuti REC. Discman i Walkmn su se pojavili na tržištu sa samo pet godina razlike ali slušanje glazbe na CD-ima zaživjelo je tek desetljeće kasnije.

{youtube}Fu30o36lZxo{/youtube}

 
PlayStation
Baš kao i iza prvog Discmana, i iza Playstationa stoji japanski inovator Sony koji je sredinom 90-ih promijenio cjelokupno iskustvo igranja i podijelio gamere na one koji igraju na računalima i one koji više vole interaktivno iskustvo konzole. Play Station je s vremenom evoluirao i i dalje nastavlja zabavljati nove naraštaje u nešto modernijoj, tehnološki naprednijoj i elegantnijoj varijanti PlayStationa 2.

{youtube}nFQwwpMh2mU{/youtube}

 
Nadamo se da ste se i vi prisjetili nekog gadgeta koji vam je ostavio neizbrisov trag u djetinjstvu ili, ako tada još niste bili ni sjaj u tatinom oku, da ste naučili nešto novo. 
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk