Skip to main content
  • pulpf
  • 9.11.2015.

Ples zbližava i čini vas zdravijima

Grupni ples ili ples u dvoje koristi vašem zdravlju, čini vas otpornijima na bol i zbližava vas s osobama s kojima plešete.

Piše: 

Naslovna foto

pulpf

Rezultati istraživanja nedavno provedenog u Brazilu na uzorku od 264 osobe pokazuju kako ples, osim što je zabavan, nosi i posljedice koje su pozitivne po naš organizam. Ovo su neke od najbitnijih stavki navedenih u istraživanju:

Kao prvo, maknimo s puta ono logično – gibanje samo po sebi pogoduje zdravlju potpomažući kardiovaskularni sustav, razgibavajući mišiće i naravno – skidajući kilograme. No to je tek početak dobrih nuspojava plesa. Naime, ukoliko smo zadovoljni atmosferom i plešemo jer to istinski u tom trenutku želimo, naš mozak luči popularni serotonin („hormon sreće“)  zbog kojeg nam raste raspoloženje, a ubrzano gibanje i uzbuđenost pomažu lučenju adrenalina, što nas čini još okretnijim na plesnom podiju.

Istraživanje sugerira kako se osobe koje se gibaju u istom ritmu i koriste slične pokrete nesvjesno zbližavaju. Razlog tome evolucijske je naravi jer se smatra kako je ljudska vrsta  i u svojim primitivnim razdobljima pozitivno regirala na ritmove udaraljki i svega što podsjeća na glazbu koju je, između ostalog, koristila u ritualne svrhe. Otuda nesvjesni evolucijski osjećaj povjerenja, jedinstva i solidarnosti između plesača. Osim toga, kada se aktiviraju endorfini (enzimi i neuroprijenosnici u mozgu),  posredstvom kemijske reakcije i znojenjem, javlja se i kemijska povezanost. Još je jedna dokazana prednost povisivanje praga tolerancije boli – osobe koje učestalije plešu, bit će otpornije na bol.
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2