Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Skip to main content
  • ben sims

Poslušajte miks Ben Simsa i skuhajte ukusni indijski ručak u roku 2 sata

Legendarni britanski DJ je iz svoje kolekcije izvukao posebne odabire za glazbenu podlogu uz kuhanje

Piše: 

Naslovna foto

Ben Sims

Ben Sims je maestralna britanska techno legenda s više od 20 godina iskustva iza sebe, njegovi beskompromisni glazbeni odabiri partijanere redovno ostavljaju bez teksta. No kada netko pomisli da ga Ben Sims ne može više iznenaditi, on pronađe način.

Britanski DJ je udružio snage s Carvery kitchenom i kuharom Troy Cundyjem kako bi složio dvosatni miks kojeg možete slušati dok kuhate ukusni indijski ručak. Posebnost ovog dvosatnog seta je što je Ben Sims iz rukava izvukao dva sata deep dub i reggae traka, a Troy Cundyjem se potrudio složiti recept za ručak kojeg ako se prati treba točno dva sata za skuhati – ili ti ga dokle zadnja traka ne odsvira u mixu.

Ovog ljeta, Ben Sims predvodi jubilarno 10. izdanje Moondance festivala u Trogiru koji se održava od 27. do 30. srpnja u kuli Kamerlengo. Britanskoj legendi pripada prva večer festivala, a ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio. Upišete li pritom promo kod "endorfin" ostvarujete 20% popusta na festivalsku ulaznicu!

Jelo koje se može kuhati uz ritmove Ben Simsa je nadahnuto tradicionalnim zapadno-indijskim curryjem s rižom i graškom koje se često jede na karnevalskim zabavama i slavljima. Kuhar Troy Cundy ističke da ga ovo jelo uvijek tjera na razmišljanje o suncu, roštilju i dimu s njega, a da zvukovi Ben Simsa i njegovih odabira uz to savršeno liježu.

Jelo se slaže od tri elementa, a recept je namijenjen za šest osoba, a ovo su potrebni sastojci.

CURRY

– 1 kg filea janjećeg vrata narezanog na kocke od cca 2.5cm

– 1 veliku mrkvu oguliti te naribati

– 1 iscijeđena limeta

– 50 ml bijelog ruma

– 150 g kremastog kokosa

– 300 g mladog krumpira ne oguljenog krumpira prerezanog na pola

– 1 veliki bijeli luk, oguljen i isjeckan

– 4 žlice blago curry praha

– 75 g kokosovog ili nekog drugog ulja po želji

– 50 g svježe nasjeckanog korijandera

– 3 češnjaka

– 2 žlice mljevene pimeta

– 2 žlice pirea od rajčice

– 4 grančice svježeg timijana

– 100 g mljevenog svježeg đumbira

– 1 žlica soli

– pola iscijeđene naranče

– 1 cijeli ljuti crveni chilli

– 2.5 litre pilećeg temeljca

– 4 lista curryja

 

KOKOSOVA RIŽA

– 400 g basmati riže

– 1.5 litra prokuhane vodfe

– 50 g kremastog kokosa

– 1 kocka pilećeg temeljca

– 30 g kokosovog ili nekog drugog ulja po želji

– 4 grančice svježeg timijana

– 30 g masti iz curryja

– 1 list lovora

– 1 glava bijelog luka, oguljenog i narezanog

– 1 teglica konzerviranog graška s njegovom tekućinom

– 1 žličica soli

 

HISPI SALATA

– 1 glava narezanog šiljastog kupusa

– 2 limete

– 250 g kukuruza

– 1 lukovica svježeg komorača narezanog na ploške

– 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

– 1 veća mrkva narezana na štapiće od cca 5 mm

– 10 g svježeg lišća mente narezanog na tanke ploške

– 10 g nasjeckanog svježeg peršina

– 1 crveni čili, narezan na ploške bez sjemenki

– 3 žličice tekućeg meda

PRIPREMA:

CURRY

1. U velikoj posudi za kuhanje, na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte narezani luk, mrkvu, đumbir i češnjak te lagano kuhajte uz povremeno miješanje 5 minuta dok se povrće ne omekša. Dodajte nasjeckane stabljike korijandera, listiće curryja i majčinu dušicu. Lagano kuhajte još 2 minute. Dodajte curry prah i mljeveni piment te miješajte i kuhajte još 3 do 4 minute.

2. Dodajte kremu od kremu od kokosa i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte janjetinu narezanu na kockice, rum, sok od naranče te sok od limete.

3. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri uz miješanje dok janjetina ne dobije boju. Umiješajte pire od rajčice, vodu i dodajte cijeli čili. Pusite da zakipi, zatim smanjite temperature do razine da lagano ključa do vrha posude. Zatim pokrijte folijom ostavljajući rupu od 1 cm s bilo koje strane te ne otvarajte sat vremena..

4. Dodajte sol, krumpir i svježi korijander, promiješajte i ponovno poklopite. Na srednjoj vatri kuhajte 30 minuta dok se krumpir ne skuha i tekućina ne zgusne, kao umak. Uklonite većinu masnoće, koji ćete ostaviti sastrane za kuhanje riže. Dok se ovo kuha, možete krenuti pripremati salatu i kuhati rižu.

5. Provjerite je li meso skuhano i pečeno, ako je onda ugasite vatru te ostavite curry da odleži 30 minuta prije posluživanja.

 

KOKOSOVA RIŽA

1. Koristeći masnoću iz curryja koju ste sačuvali i kokosovo ulje (ulje po izboru) pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju, ali ne i porumene.

2. Dodajte majčinu dušicu i promiješajte. U vrču dodajte sol, kocku pilećeg temeljca, prokuhanu vodu i kremasti kokos. Promiješajte te zatim dodajte rižu i luk u posudu.

3. Pustite da zavrije, zatim dodajte limenku graška s tekućinom, promiješajte i prekrijte aluminijskom folijom.

4. Kuhajte na najmanjoj mogućoj vatri 20 minuta.

5. Nakon 20 minuta ne otkrivajte aluminijsku foliju već ostavite da riža odleži 10 minuta.

 

HISPI SALATA

1. Ocijedite kukuruz, zagrijte pećnicu te ubacite kukuruz u posudi po želji da se peče 5 minuta dok jedna strana ne potamni, zatim ga izvadite.

2. Kupus narežite na tanke trakice od 3 milimetra. Ogulite mrkvu i izrežite ju na ploške od cca 5 milimetara. Koromač izvadite izrežite najtanje što možete.

3. Položite listove mente jedan na drugi, otprilike šest zaredom, zarolajte poput mini tepiha i narežite ih na kriške od cca 1 milimetar. Peršin grubo nasjeckajte. Ocijedite sok i koricu limete i pomiješajte je u zdjeli s uljem i dodajte žličicu soli.

4. Dodajte sve sastojke zajedno u zdjelu, uključujući prijeljev i promiješajte rukama. Ostavite 10 minuta u hladnjaku da se ohladi, a okusi spoje.

Sva tri elementa poslužite zasebno i uživajte u jelu s prijateljima.