Skip to main content
  • 4.11.2019.

Postanite inicijatori promjene u instalaciji Filipa Borellia

M 24 je interaktivna, kinetička instalacija umjetnika Filipa Borellia koja istražuje estetiku univerzuma kroz gibanje mikro čestica u vodi.

Piše: 

Instalacija je sastavljena od 24 skulpture koje spajaju svojstva estetike i fizike u interaktivno iskustvo. Izložbu je moguće pogledati od 6.-11. studenog u prostorima Pogon Jedinstva.

Filip Borelli aka BREGO (rođen 23.12.1984.) stupio je na elektroničku scenu kao performer u klubu Das Haus te kao član grupe Beatbusters s kojima nastupa zadnje 4 godine po hrvatskoj i inozemstvu. Beatbox projekt BREGO započeo je krajem 2018. s kojim je do sada nastupao u Cab Clubu u Zagrebu zajedno s glazbenicom FEN, u Botaničaru, na Silbersaltz festivalu u njemačkom gradu Halleu kao gost izneneđenja i na privatnim  zabavama. Kombinacija beatbox i looping tehnike, spaja organske izvore u elektroničku plesnu glazbu snimanu i produciranu uživo bez unaprijed snimljenih materijala.


Osim već spomenutog Filip Borelli istražuje interakciju između svjetlosti, zvuka, pokreta i glazbe koristeći se multimedijskim pristupom kroz kinetičke skulpture, interaktivne instalacije, performanse i eksperimentalne filmove. Diplomirao je Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je također završio ekonomski fakultet. Radio je kao glumac, redatelj, snimatelj, montažer i performer na brojnim predstavama, filmovima i glazbenim spotovima.

Vrtloženje vode u sferi skulpture, uzrokovano akcijom publike, pokreće fluorescentne čestice izložene UV svjetlom stvarajući nakupine nalik umanjenim galaksijama. 24 kinetičkih skulptura oblika prozirnih sfera postavljenih u paralelni odnos jedna s drugom predstavljaju uvećani kontekst prolaznosti vremena jednog dana u životu čovjeka. Svaka sfera je poseban svemir koji sadrži svojevrsne oblike, odnose i cikluse u igri kreacije i destrukcije. Znanstvena pozadina autorskog djela M 24 je u suvremenim idejama shvaćanja vremena i prostora, proizašlih iz otkrivanja kvantnih zakonitosti univerzuma; poput teorije paralelnih svemira temeljene na teoriji struna. Preispitivanjem odnosa paralelnosti svemira, gledatelj je postavljen u centar vremensko-prostornog kontinuuma kao glavnu poveznicu među svjetovima. Upravo je on inicijator promjene koji povezuje svemire u igri stvaranja i destrukcije.

Interaktivnost publike u izvedbi M 24 predstavlja važnost i veličinu ljudskog utjecaja na okolinu stavljajući u fokus akciju kao glavni uzrok gibanja u svemiru. Gledajući u kontekstu svakodnevice, posljedica ljudskih akcija može se očitovati kroz zastupljenost mikroplastike u vodama svijeta, na što ovaj rad ukazuje nudeći direktnu sliku akcija publike. Upravo slovo M simbolizira vezu između svih ljudi kao prvi suglasnik koji je potrebno savladati da bi se izgovorila riječ mama – simbol svemira.

Program se izvodi u sklopu Participativne Pogonove sezone 2019. i dio je projekta "Svi za Pogon – Pogon za sve!"  sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Facebook Event: Filip Borelli: M 24

sea star mobile
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sonus 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star desk