Skip to main content
  • 1.07.2017.

Psihološka i socijalna dobrobit za festivalđije!

Pogleda li te tvoja majka kada se vratiš kući nakon nekoliko dana festivala, ona razmišlja o paljenju svijeća na kamenitim vratima i čime je zaslužila ovo. Usput ti poželi da imaš dijete kao ti dok ti radi juhicu. No onaj dio koji majka ne razumije jest koliko festivale zaista trebaš.


To nije samo prazna tvrdnja već ju podupire i znanost. Naime, na sveučilištu u Queenslandu provedena je studija koja je analizirala iskustva festvalđija od 18 do 29 godina. Pokušali su dokučiti od čega se sastoji fenomen festivala i kako on utječe na tvoju psihološku dobrobit uzimajući u obzir razne faktore.

Dr. Jan Packer sa škole za turizam i dr. Julie Ballantyne s glazbene škole napomenuli su kako festivali mladim ljudima pružaju mjesto samopoznaje i osobnog rasta. Također izazivaju osjećaj pripadnosti i socijalne integracije koji se ujedno nastavlja dugo nakon što je festival završio. Packer govori kako "glazbeni festivali pružaju ljudima ne samo mjesto da misle i osjećaju i da se ponašaju drugačije, već potiču i samorefleksiju i reevaluaciju. Sudionici obično imaju pozitivniju sliku o sebi, drugima i životu generalno kao rezultat posjeta glazbenom festivalu."

Istraživanje je iskustvo analiziralo kroz četiri različite instance – glazba, sami festival, socijalni elementi i iskustvo separacije (isključivanje iz svakodnevnog života). Glazba sama povezuje se sa svim elementima iskustva i pruža zajednički fokus svime elementima. Ovo je jedna od prvih studija ovoga tipa koja specifično analizira benefite festivala i Ballantyne i Packer se nadaju kako će nadograđivati saznanja jer je studija zainteresirana i za tamnije fenomene kao što su antisocijalna ponašanja i izloženost drogama i alkoholu te kako se ova iskustva mogu izbalansirati.

Pa od kontrakulture i undergrounda do legitimnog predmeta znanstvenog istraživanja, festival je ovdje da ostane. Ljudi, glazba i zajedništvo su čini se dovoljni za bijeg od stvarnosti. Sintetički izleti, tako često povezivani s glazbenim, sasvim su nepotrebni, čak štoviše i kontraproduktivni gledani sa socijlnog i psihološkog stajališta. Jednaki high dobit ćeš s najboljim ili novim prijateljem tamo dolje pod zvučnikom.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2