Skip to main content
  • 14.05.2022.

Rejvanje vas čini sretnijima, zdravijima i uspješnijima

Više od polovice Britanaca iskusi naježivanje tijekom zabave uživo, a oni koji to čine su uspješniji, prema  znanstvenoj studiji… 

Piše: 


Prema znanstvenoj studiji Barclaycarda, ljudi koji iskuse naježivanje tijekom zabave uživo formiraju jače odnose, uspješniji su, sretniji i zdraviji od onih koji to ne čine.

Studija, koju je vodio Matthew Sachs, istraživač sa Sveučilišta Harvard, uz Robina Murphyja, profesora eksperimentalne psihologije na Sveučilištu u Oxfordu, otkrila je da više od polovice Britanaca iskusi naježivanje tijekom zabave uživo, a oni koji osjećaju zimicu imaju tendenciju da budu uspješni – postižu više ocjene i zarađuju 12% više od onih koji to ne čine.

Istraživanje je održano 2018. na festivalu Reading & Leeds (kolovoz), a u studiji su sudionici gledali nastup uživo dok su nosili uređaj za praćenje kako bi testirali svoje fiziološke reakcije, uključujući otkucaje srca i kretanje na glazbu. Istovremeno je proveden niz psihometrijskih testova kako bi se otkrilo tko doživljava 'trenutak naježivanja' i što to govori o vama.

Govoreći o istraživanju, Murphy je rekao: “Fenomen naježivanja nas je intrigirao dugi niz godina, a mogućnost testiranja sudionika u živom okruženju zasigurno je dala nešto poticaja za razmišljanje.

“Rezultati Barclaycard studije prvi su koji pokazuju različite crte osobnosti koje karakteriziraju ljude koji doživljavaju naježivanje. Dokazi također sugeriraju da istinska povezanost sa zabavom uživo i naježivanje utječe na naš cjelokupni osjećaj dobrobiti i raspoloženja.”

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk