Skip to main content
  • sirup
  • 31.12.2012.

Sirup je čarolija u kojoj plesni podij pulsira

Prije četiri godine, na Novu Godinu 2008./2009. Sirup je otvorio svoja vrata po prvi put, najavljen kao pravo osvježenje na zagrebačkoj klupskoj sceni. Sjećamo se prvih trenutaka u klubu, kad još uvijek nije bio otvoren gornji dio i kad smo s nestrpljenjem isčekivali vidjeti taj ekstravagantni interijer, čini nam se kao da je bilo jučer.

Naslovna foto

sirup

O trenutcima koji su obilježili proteklu godinu i o budućnosti omiljenog zagrebačkog okupljališta party populacije porazgovarali smo s Arsenom Pavešićem, Arszenikom.

1.Koliko je Sirup u protekle četiri godine uspio zadržati to osvježenje i ekstravagantnost?

Sirup se od svog otvorenja etablirao kao jedan od vodećih brendova za promociju elektroničke glazbe u regiji, a danas je jedini klub u Hrvatskoj u kojem se u kontinuitetu svaki petak i subotu kroz čitavu godinu svira takva glazba. Koliko je takvo usmjerenje i sam prostor kluba svjež i ekstravagantan, ostaje na individualnu procjenu posjetitelja, ali činjenica je da gotovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tako se jedan dio današnje ''clubberske'' publike potpuno identificirao sa Sirupom, ali, naravno, uvijek ima i onih kojima nešto ne odgovara.


 
2. Kroz Sirup je prodefiliralo toliko inozemnih glazbenika, mnogi od nas nisu bili svjesni da puno ranije od ostalih slušamo neke od današnjih najpopularnijih elektronskih glazbenika, poput Seth Troxlera koji je U Sirupu nastupio još 2010., a ove je godine osvojio Ibizu i zaradio titulu najboljeg DJ-a prema RA. Craig Richards ne napušta London gotovo nikad, a u Sirup dolazi po drugi put. U čemu je tajna, tko ima najbolji nos u otkrivanju kvalitete?

Iako nismo ljubitelji tzv. DJ poll-ova, jer procjeniti koliko je neki DJ dobar ili loš je vrlo nezahvalna kategorija, onaj RA nekako je najbliži Sirupovim glazbenim preferencijama. Prošlogodišnji i ovogodišnji prvoplasirani Jamie Jones, odnosno Seth Troxler u Sirupu su nastupili 2009. i 2010. godine, a danas si ih malo koji svjetski klub može priuštiti. U oba je slučaja njihov potencijal prepoznao kolega Sergej Lugović, dok je, primjerice naš bivši suradnik Mario Kolonić Pytzek prije dvije godine u Pulu doveo tandem Bicep, trenutno možda najveće britanske house zvijezde. Sličnih je primjera mnogo. S druge strane, to što je Sirup dosad ugostio brojna renomirana DJ imena možemo zahvaliti i odličnoj reputaciji u najznačajnijim svjetskim booking agencijama.

3. Osvrnimo se na proteklu godinu, pričalo se da se klub zatvara, da se prodaje, da ima novog vlasnika i što sve ne. Što je od toga istina i kako stvari stoje sad, koja je tvoja uloga, a koja Sergejeva?

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se svi nalazimo, radikalne promjene ili prestanak poslovanja svakodnevne su prijetnje s kojima se suočava svaki sektor pa tako i naš. Nije tajna da se prostor u kojem trenutno Sirup djeluje nudi na prodaju, stoga je mogućnost preseljenja ili neke druge forme djelovanja opcija koja je uvijek otvorena. No mi Sirup ne vidimo isključivo kroz prizmu prostora u kojem djelujemo, niti se vidimo vječno na jednom mjestu. Prošle je godine putem udruge Grunnerlokka Alternatives otvorena i podružnica Sirupa u Norveškoj, što predstavlja zdravi razvoj brenda. Što se pak tiče podjele posla unutar kluba, uvijek smo djelovali timski, kao ''allrounderi''.

convection sirup

4. Od samo početka ste bili svoji, niste pristajali na kompromise kad je riječ o elektronskoj glazbi, u vašem prostoru nikad nije bilo mjesta za komercijalne trendove, a kriza je sve jača i jača. Kako se borite i što ste poduzeli da bi zadržali publiku?

Koliko je glazba koju promoviramo komercijalna ili ne, tema je o kojoj se može diskutirati u nedogled. Ako komercijalnim definiramo nešto što želimo dobro utržiti i od toga živjeti, onda jesmo komercijalni, no ako nam konkurenciju u zagrebačkom noćnom životu čine klubovi u kojima se sviraju MTV hitovi i domaća glazba, onda jesmo teško podzemlje. Zabavu u Sirupu najbolje je opisao kolega Sergej nazvavši je ''fat clubbingom'', koji funkcionira  i uz house i uz techno, disco, deep, dubstep ili electro. Ta čarolija u kojoj plesni podij pulsira poput živog bića vjerojatno je ono što nas drži na životu i u ovim kriznim vremenima.

5.Uvijek ste veliku pažnju posvećivali domaćim DJima i producentima, domaćim programima, još od Sicko Diska pa sve do Rave 'n' Rolla i Ekstrakta. Koliko ste zadovoljni tim suradnjama i koliko ćete u budućnosti posvećivati prostora domaćoj glazbi? Sprema li se neka nova glazbena večer u Sirupu?

Mjesta za kvalitetne programe u produkciji domaćih crewova uvijek ima. Ekstrakt i Rave'n'Roll su se, svaki na svoj način, najkvalitetnije isprofilirali i s njima imamo najdužu i najuspješniju suradnju. Suradnja s vanjskim suradnicima nam je bitna i zbog širenja glazbenih horizonta i zbog otvaranja kluba prema nekoj novoj publici. Početkom siječnja nam se tako vraća i ekipa koja je nekoć vrlo uspješno vodila Chew The Fat večeri, ovaj put kroz Black Light program, a i Blacksoul je upravo na vašem portalu najavio Bears&Honey, novu klupsku večer koja starta u petak 11.siječnja.

6. Kako smo ranije i predstavili Sirup ima i svoju glazbenu etiketu Home Made koja se od nedavno ponovno aktivirala, što se novog sprema u Home Made radionici?

Etiketa Home Made iduće godine slavi 10 godina postojanja, dakle starija je od Sirupa čak 5 godina, no njeno je djelovanje svakako izravno vezano uz Sirup. U jednom se periodu radu etikete možda nije poklanjalo dovoljno pažnje, no to se prošle godine definitivno promijenilo i Home Made je opet vrlo aktivan. Od aktualnih izdanja odlično su prihvaćena izdanja Darka Kusture i tandema Sergej Snooze&FM. Desetu godišnjicu Home Madea, koji zaslužuje kultni status na sceni, obilježit ćemo kroz nekoliko klupskih večeri, a u planu je i nova CD kompilacija po uzoru na onu Sergejevu iz 2003. koja je i lansirala cijeli projekt.

chew the fat sirup

7. Uz sve što smo dosad rekli i doživjeli u Sirupu, kako bi sažeo sad već proteklu godinu?

Protekla godina, unatoč financijskoj krizi, za nas i nije bila tako loša. Osim brojnih odličnih tuluma uz domaće i strane DJ-e, spomenuo bih otvaranje sestrinskog Sirupa u Oslu i odličnu premijeru Sirup floora na Dimensions Festivalu kao značajne trenutke u 2012. Jesen nam je donijela i prvo bitno osvježenje interijera, kao i unaprijeđenje soundsystema, a značajan je i povratak nekih zagrebačkih DJ veterana za naš pult, predvođenih Marijanom Felverom i Davorom Frajmanom.

8. A sad se okrenimo budućnosti i krenimo od Nove Godine, što nas očekuje u sljedećoj godini, čemu se možemo veseliti?

Već nas u siječnju očekuju dva odlična gostovanja – Aquarius Heaven i miljenik naše publike Andrew Weatherall, dok će veljaču sigurno obilježiti Craig Richards i tandem It's A Fine Line (Ivan Smagghe i Tim Paris). Tu će se još pojaviti i Kanađanin Deadbeat te talentirani njemački dvojac Emme Munich, uz naravno standardnu paletu naših rezidenata. Sirup će biti aktivan i ovog ljeta kroz nekoliko ljetnih festivala, u prvom redu kao partner Dimensionsa i SLURP-a u Puli, čiju su produkciju od prošle godine preuzeli naši prijatelji iz Seasplash Festivala.

9. Mnogi se žale da u Hrvatskoj nema scene, mnogima nedostaju veliki rejvovi, sad smo nekako rascjepkani na manje klubove i programe, kakvo je tvoje mišljenje o sceni u Hrvata, žališ li za nekim starim vremenima?

Žaljenje za starim vremenima obično je obilježje starenja, tako da ne žalim. Veliki rejvovi  su zapravo doživjeli comeback aktualnom  invazijom stranih ljetnih festivala na našu obalu, stoga baš i ne možemo reći da toga nema. A istinskim ljubiteljima glazbe uvijek će biti draži doživljaj u manjem, intimnijem klubu. Ono što je činjenica je da se broj tih ljubitelja u posljednjih 10-15 godina drastično smanjivao i sad smo, ako govorimo Zagrebu, sve sveli na petstotinjak potencijalnih clubbera na koje računamo, dok masa koja se lijepi na trendove danas pohodi neka druga mjesta. To je s jedne strane dobro, jer nema tzv. padobranaca, no s druge strane smanjena brojčanost sigurno utječe na profitabilnost samih evenata.

10. I sam često nastupaš u Sirupu, koliko se stigneš baviti glazbom s obzirom na obveze prema klubu i što je u prvom planu?

Kao DJ u Sirupu u prosjeku nastupam jednom do dvaput mjesečno, no u klubu sam gotovo svaki vikend, stoga se na DJ-ing fokusiram uglavnom kroz sam klub, a manje samostalnom promocijom kao nekad, za koju i nemam baš vremena. Sretna okolnost je da mi je sam angažman u Sirupu donio dosta ponuda iz drugih krajeva Hrvatske i regije, a u 2013. i nekoliko gostovanja u neke daljnje krajeve.

11. Koji bi party proglasio najboljim u protekloj godini i zašto?

S glazbenog aspekta me se osobno najviše dojmio Tim Paris, dok je po posjećenosti i hypeu to definitivno bilo gostovanje James Holdena. Odličan je bio i vikend s Valentinom Kanzyanijem i Adultnapperom, a u sam vrh bi svrstao i Ekstrakt s Johnom Heckleom te Industrialyzer u režiji Rave'n'Rolla.

12. I za kraj Sirup za Novu Godinu slavi i rođendan kluba, znači dvostruko slavlje što nas očekuje?

U Sirupu Novogodišnji tulum već tradicionalno starta u prvim satima nove godine, stoga nas i ovaj put očekuje plesni maraton uz naše lokalne heroje do kasnih jutarnjih sati…

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2