Skip to main content
  • monica kruse
  • 19.10.2012.

Što razlikuje žene od muškaraca u DJ svijetu?

Godinama je DJ svijet muška stvar poput kulta ili kluba u koji žene imaju pristup u vrlo malom broju. No u tom muškom svijetu žene imaju i neke prednosti.

Naslovna foto

monica kruse

Ženskim DJ-ima se u tom muškom svijetu zna dogoditi da im se prije ukaže prva prilika da predstave svoj talent. No zašto je to tako? Na stranu talent, prije svega DJ-ane su još uvijek rijetkost, neupitno je da žene često bolje izgledaju od svojih muških kolega, te da od ranih nogu imaju istančan stil, a generalno su više seksi od svojih muških kolega. Naravno nisu svi talentirani muški DJ-i bez stila i neatraktivni, no živimo u svijetu gdje je vanjski izgled i image često u prvom planu, pa će naslovnicu nekog glazbenog časopisa prije krasiti neka DJ-ana nego njen kolega u istom glazbenom rangu (ako izuzmemo specijalizirane časopise koji se bave isključivo elektronskom glazbom).
{youtube}6TG8lQN_l8E{/youtube}

Pa čak i ako im se zbog izgleda tu i tamo prije pruži prilika, često ih kasnije muško društvo za pultom uopće ne doživljava, pa se moraju dokazivati u glazbenom smislu duplo više. Neke od njih su se definitvno izborile da ih se doživljava jednako, poput Maye Jane Coles, Annie Mac, Magde, Ellen Allien, Nicole Moudaber, Steffi, Virginie, Monice Kruse, Miss Kittin, Peaches i drugih. No nije uvijek bilo tako. Na početku karijere su im momci znali reći da cure ne bi trebale biti DJ-i, nailazile su na takve predrasude i diskriminaciju da su često željele nastupati u zatvorem DJ pultu gdje ih nitko ne vidi, pa da kasnije mogu slušati „kako je lik rasturio“ ili obrijati glavu kako bi se obratila pozornost na njihovu glazbu. Annie Mac priznaje da se ni ona ne bi vjerojatno uspjela progurati u sam vrh da nije bilo njene radio emisije. Peaches je čak na Facebook stranici DJ MAG-a napisala: "DJ MAG! Your Top 100 DJ boy club list can eat a dick! Where the ladies at???"

maya jane coles

Svaka DJ-ana koja ne igra isključivo na kartu seksipila ( a znamo koliko ima i takvih ) zaslužuje jednako poštovanje i da ju se tretira jednako, no dok god je se ženska ljepota stavlja na prijestolje, uspješne žene će nailaziti na otpor muškaraca, momci će misliti da su bolji DJ-i, a žene će se za ulogu kvalitetnog DJ-a morati duplo dokazivati.

miss honey dijon

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2