Skip to main content
  • sluh
  • 16.11.2012.

Sve više DJ-a pati od Tinitusa

Milijuni ljudi, pogotovo vezanih uz glazbenu industriju pate od oštećenja sluha često uzrokovanih bukom ili glasnom glazbom koji se manifestiraju kao šum ili zujanje, u medicini poznat kao simptom tinitus.

Naslovna foto

sluh

Često ste i sami iskusili kako nakon glasnog partija ili koncerta znate još dugo u ušima čuti zujanje, šumove, zvonjenje koje po prilici nestane nakon 2-3 sata. No sad zamislite da ono ne prestaje ili da se pojavljuje svako malo te da je sve glasnije.

tinitus

Na takav se način inače manifestra tinitus od kojeg pati sve više DJ-a, među poznatijima su Roger Sanchez, Dubfire i Moby, imao ga je Bethoween, Laurent Garnier, Thom Yorke iz Radioheada, pa čak i moćni Sylvester Stallone. Imaju ga i domaći DJ-i od kojih nam je jedan ispričao svoje iskustvo iako DJ-i zapravo ne rado pričaju o tome. Što je najgore od svega DJ-ima to može utjecati na život, karijeru i daljnji rad.

Jedno vrijeme sam imao tinnitus, ali je nestao nakon nekih godinu dana kad sam malo počeo paziti na partijima i više nositi čepiće. Ako se paziš, postoji šansa da uho nije trajno oštećeno, ali ako je već oštećeno onda zapravo nema pomoći tome. Za tinitus lijek ne postoji.“

Dodatan problem kod tinitusa je da on ne mora biti isključivo posljedica buke, jer ga također mogu izazvati veliki broj stanja i bolesti poput upale uha, stranih tijela u uhu i sl. No u našoj blizini najpogođeniji su zapravo DJ-i koji su često i duže vrijeme izloženi velikim frekvencijama. Dj-ing ga također pospješuje pa i kad na neko vrijeme prestane uvijek ostaje bojazan, što ako se opet vrati.

ibiza dc10

Ozvučenje u prosječnom noćnom klubu iznosi 100db do 115db, osim recimo na Ibizi gdje doseže 120db. Znanstveno je dokazano da je izlaganje razini buke većoj 105db na sat vremena iznimno opasno. Problem kod DJ-a izaziva dodatno pozicija monitora koji su često u njhovoj blizini.

Kad je tinitus u svom najgorem stadiju toliko je glasan da ne možete učiniti ništa kako bi prestao i kako bi ga prečuli. U kombinaciji s iznimnim manjkom sna imate osjećaj kao da munje sijevaju u vašem mozgu neprestano, čak vam i desni vibriraju. Nešto najgore što sam ikada doživio, prolazilo mi je kroz glavu čak i samoubojstvo“ – ispričao je svoje iskustvo DJ Jody Wisternoff.

Što napraviti ako ste DJ i ukoliko ga i sami čujete ili želite reagirati na vrijeme:

– smanjiti monitore između mixanja ili kad god ste u mogućnosti
– ukoliko se tinitus pojavi smanjiti nastupe kako bi se vaše uši stigle oporaviti
– smaniti trajanje seta, najčešće se uši oštete ako vam setovi traju od 3-6 sati
– pokušati nabaviti umetke za smanjivanje glasnoće, takvi umetci za uši postoje i proizvode se te vam omogućuju da i dalje jasno čujete glazbu samo je tiša, iako forumaška iskustva tvrde da nažalost u praksi ti umetci utječu na kvalitetu seta i da naravno njihova kvaliteta ovisi o cijeni koju platite, ali svakako se isplati uložiti u njih. Idealniji su za publiku u klubu nego za DJ-a, ali svakako pomažu
– i postoji i ona najbolja verzija, a to su ušni monitori. No ušni monitori još uvijek nisu zaživjeli u tolikoj mjeri koliko su zapravo korisni, jer izgledaju kao da imate slušalice za ipod ili mobitel umjesto velikih DJ slušalica koje karakteriziraju DJ-e, te se nose u oba uha, a većina DJ-a stavlja samo jednu slušalicu na uho dok ručno umiksavaju stvari, osim toga vama zvuk može zvučati savršeno, ali na podiju u biti može biti sasvim drugo stanje.

ear monitor

Jedini dostupni načini liječenja su oni koji maskiraju simptome, kao što su CD-ovi sa zvukovima oceana ili fiziološke tehnike koje ljudima pomažu da se bolje nose sa bolešću. Znanstvenici su sada otkrili da ako pacijentima puštaju iste zvukove koje „čuju“ u svom umu, zaustaviti će se auditorne moždane stanice od stvaranja percipirane buke.

Ali svim raverima i DJ-ima koji još uvijek nemaju simptome ili imaju malo oštećenje sluha savjetujemo da se pridržavaju gore navedenih uputa, jer se takva oštećenja mogu zaliječiti, no kad ga trajno oštetimo, oštećen će ostati zauvijek. Možda su neki od vas gledali „Its All Gone Pete Tong“ film sniman na Ibizi o DJ Frankiu Wildu koji je nažalost potpuno oglušio.

{youtube}pplPFsbw1fo{/youtube}

Pazite na sebe, nabavite čepiće za uši i nastavite uživati u glazbi, samo malo tišoj.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2