Skip to main content
  • alt
  • 3.05.2017.

Sven Marquardt – fotograf i legenda kluba Berghain dolazi u Beograd!

Njemački fotograf Sven Marquardt boravit će u Beogradu tijekom lipnja u okviru projekta Artist in Residence.

Piše: 


Centralni događaj rezindencije bit će Marquardtova izložba "Future's Past" koja se otvara u Velikoj galeriji KC Grada 5. lipnja od 20h, a koja će biti upotpunjena pratećim programima.

Ali, tko je Sven Marquardt?

Svako tko je ušao, ili nije ušao u berlinski klub Berghain zna da upravo Sven čeka na kraju reda i odlučuje da li ćete ući u klub ili ne. Svako tko je planirao odlazak u Berghain zna ili misli da zna strategiju sigurnog ulazaka a o tome može da se sazna i na nekoliko blogova i youtube tutorijala, ali ne zna, ili možda ne zna, da je Marquardt od 2007. godine zaslužan za oblikovanje vizualnog identiteta Berghainovog labela OstGut Ton. Možda je zanimljiv podatak i to da se na coveru albuma jednog od berlinskih techno producenata Len Fakija, nalazi upravo njegova fotografija- misteriozni portret starije žene, prodornog, ali vrlo dopadljivog pogleda.

Marquardt ima bogatu umjetničku karijeru koja je u mnogočemu bila uslovljena društveno-političkom situacijom prije i poslije pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine svoju karijeru počinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera i to u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf objavljuje svoj rad u mnogim poznatim njemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, ali i izlaže samostalno i grupno. Njegov rad je i cenzuriran u Istočnoj Njemačkoj a i sam se susretao sa cenzurom zbog njegovanja specifičnog vizualnog identiteta koji, kako se navodi nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.
{youtube}ezjjOJchbv8{/youtube}

Katharina Hausel govori o tome u publikaciji Bygone in the Future: ''Marquardtu je bilo zabranjeno da šeta centralnim dijelom Istočnog Berlina, a iako je tada radio za modni časopis Sybille i bio najmlađi fotograf u redakciji nije se mogao susretati sa glavnom urednicom, koja je bila vrlo zadovoljna njegovim fotografijama''.
{youtube}WnUJWfguoNI{/youtube}

Izložba ''Future's Past''

Izložba ''Future's Past'' reflektira tri desetljeća njegovog rada, greyscale fotografije nabijene su simbolizmom kao i referencama iz povijesti umetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtjevaju pažljivo posmatranje. Rad na ulazu Berghaina svakako je inspirativan za Marquadta, iako on sam preferira da prvo upozna svoje modele i smesti ih u precizno dizajnirani dekorum, koji se pretvara u spontanu pozadinu kojom dominira jako prisustvo subjekta u jukstapoziciji sa aksesoarima i rekvizitom. Sve je u jakom kontrastu pa otuda i odabir crno-bijele tehnike koja taj kontrast pojačava: fotografije snimljene na dnevnom svjetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje dijelova prošlosti u budućnost i sadašnjost predstavlja zajedničku nit u njegovom opusu koju će publika moći da isprati na izložbi sve do 17. lipnja.

brejcha 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk