Skip to main content
  • 14.02.2021.

Techno je najmanje afektivan u smanjenju anksioznosti, pokazuje studija

U ovo doba ljudi neprestano pokušavaju pronaći načine kako smanjiti razinu stresa i tjeskobe.

Piše: 


Slušanje techna, međutim, možda nije najbolje rješenje. Studija koju je provela Vera Clinic, tvrtka za transplantaciju kose, otkrila je da je techno "najmanje osjetljiv na smanjenje anksioznosti".


Foto: FutureScope w/ Amelie Lens – ZG velesajam 2020.

Studija koja je obuhvatila 1540 dobrovoljaca u dobi između 18 i 65 godina, koristila je Spotify playlistu za istraživanje, koja je uključivala pjesme različitih žanrova i iz različitih godina. Dok su slušali, monitori su pratili srčani ritam i krvni tlak sudionika, dajući tendenciju njihovoj razini tjeskobe.

Jednom izračunati, rezultati su otkrili da je 78% dobrovoljaca, čuvši techno, zabilježilo povišenje krvnog tlaka. Dubstep također nije zaostajao u svojoj učinkovitosti u smanjenju tjeskobe, sa 74% dobrovoljaca koji su zabilježili porast krvnog tlaka.

Ako želite smanjiti tjeskobu, studija sugerira da se pop 80-ih ili 2000-ih sluša što je uglavnom uzrokovalo smanjenje krvnog tlaka među dobrovoljcima. Isto se može reći i sa žanrom heavy metal koji se također preporučuje da dodate na popis pjesama temeljen na ovoj studiji.

Doktor Avlanmış, koji je vodio studiju, komentirao je:

"Pop hitovi 80-ih za mnoge bi ljude mogli vezati pozitivnu nostalgiju, a njihovi optimistični zvukovi mogu potaknuti oslobađanje endorfina i serotonina u mozgu, jer oboje povećavaju osjećaj sreće i smirenosti. Što se tiče heavy metala, primijetio bih da bijesna glazba može pomoći slušateljima u obradi njihovih osjećaja i kao rezultat toga dovesti do većeg blagostanja.

Uvijek je zanimljivo pronalaziti studije o tome kako glazba može imati tako velik utjecaj na naše raspoloženje i blagostanje. Ljubitelji techna i dubstepa, međutim, mogu imati nekih neslaganja s ovom studijom."

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2