Skip to main content
  • 30.05.2017.

Techno u učionici poboljšava akademske rezultate?

Kada najbolje pamtiš? Kada je uključena emocija kojom se stvara mnogo više veza i puteva prema istome, kada sve strukture unutar tebe djeluju kongruentno kao jedno uštimane na isti val frekvencije.

Piše: 


Nije neobično da se uštimavanje velikih struktura od davnina odvijalo zvukom – zvono je obavještavalo zajednicu o dobu dana kada je bio luksuz posjedovati vlastitu uru, trublje su označavale početak borbe do posljednjeg čovjeka u četi, bubnjevi najavljivali govore. Nije tako veliki skok, shvatiš li sva međupovezana područja mozga kao suradnike, da se idejno mogu uštimati tonom, specifično onim repetitivnim.


Foto: Edusplash

Stoga čeka li te veliki ispit, popriličan komad sadržaja za proći, koncept za uhvatiti i detaljno istražiti – sreća tvoja ako si ljubitelj elektronike. Šanse su da si do sada već primijetio da ti je lakše obavljati mentalni zadatak uz glazbu u pozadini. Jedan od razloga je da je mozak sposoban upijati toliko informacija da mu se koncentriranje samo na jednu stvar ubrzo učini predosadnim i pažnja krene padati. No ako ti ritam drži jedan 4×4 recimo stvari se mijenjaju.

S ovim se slaže i profesor Peter Dale s Manchester Metropolitan sveučilišta koji smatra kako dodavanje techna rutini učenja zaista rezultira boljim akademskim rezultatima i vjeruje kako bi techno trebao biti inkorporiran u učionice kao dio revolucije obrazovanja. Iako je ovaj posljednji korak pomalo nekonvencionalan i vjerojatno ne bi dobro sjedao s ljudima koji preferiraju drugačije žanrove, kod kojih bi bio primijećen pad rezultata, kao ideja ipak stoji. Mnoga sveučilišta su već zapravo, doduše u sasvim drugačijoj maniri demokratizacije i ulaska u mainstream onoga što je jednom bilo percipirano kao kontrakultura, u svoje kurikulume uvrstile tečajeve DJ-inga i produkcije, no Dale se svakako zalaže za techno u učionici.

Misliš li da bi ovo moglo biti moguće? Da bi ne tako daleko niz put na sveučilištu, barem onom liberalnijem, mogao zateći zvučnike u učionicama ili bi "biznis" i zadovoljstvo trebali ostati odvojene domene?

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk