Baner

Thumpov vodič - Odjeni se kao DJ! (svezak I.)

Ponedjeljak, 08 Svibanj 2017

Što bi te kvalificiralo kao sjajnog DJ-a? Je li to tvoje znanje, vještina miksanja, širina žanrovskih lutanja, zaljubljenost u ljude, glazbu i emociju i sposobnost da čitaš prostoriju?


Svakako na mikro skali u tvom lokalnom underground podrumu ovaj set vještina te čini carem, lavom i cijenjenim članom zajednice, no želiš li prijeći na makro razinu kapitalistički institucionaliziranog kodificiranja slikom jasno ti je da ćeš trebati postati persona, oku ugodan entitet čije prosječne vještine će biti dovoljne ako se zna prezentirati ili čije superiorne vještine neće biti pretjerano važne na dobro složenoj naslovnici ili flyeru.

Stilist je tvoj osobni bog, kosa nužno namještana satima kao da se nisi trudio, ali taman tako da će dobro izgledati i uznojena. Pa čisto da ne razbijaš glavu vaganjem ovih vizualnih narativa, stiže nekoliko skraćenih lookova za apsolutno ničime izazvane predrasude, trpanje u kutije i površno osuđivanje onih oko sebe bez da ih poznaješ ili pak šansa da  postaneš klon jer nemaš baš nikakvu svoju ideju ili stav. Ma stvarno, u redu je, kako ćeš drugačije biti prihvaćen u društvo osim ako se ne prilagodiš. I buraz Maslow je u hijerarhiji potreba naveo da ti je to strašno užasno bitno. Pa da ne čekaš više, vile i gurui stila su sjeli oko okruglog stola, popili mali macchiato cimetom i složili za tebe sljedeće.

1. Tech house DJ koji je stvarno uzbuđen oko toga da će zasvirati s Jamiem Jonesom prođe li sve kako treba2. Drum and Bass DJ koji također vodi i promovira svoju vlastitu klupsku noć o kojoj nikako da ušuti na Facebooku3. EDM bilijunaš koji je naravno tamo zbog glazbe i nikako zbog toga što zarađuje 500 000 funti na noć4. Ljubitelj UK garagea koji voli sve što je oldschool i koristi f***ing kao sasvim legitimni pridjev svim imenicama koje poznaje5. Nasumični stari Europljanin za kojega baš nikada nisi čuo, ali se neobjašnjivo nalazi na DJ Mag-ovih top 1006. Psy trance DJ koji će za tri mjeseca odrezati dreadove i preseliti se u metropolu kako bi preuzeo menadžersku ulogu u državnoj firmi7. Bloghouse revival tip koji imam sasvim ozbiljnu namjeru upecati nešto... ali to se nikada ne dogodi8. Grime hipster s tjednim mix serijalom9. Tip u čudnom pubu blizu tvoje kuće koji, isključivo s vinila, pušta balearski đir užasnim dosadnim parovima koji će u sebe uliti nekoliko koktela prije tihe, ali ozbiljne, svađe oko toga da ga ona u ničemu ne podržava jer je fundamentalno sebična osoba koja misli samo na sebe


 

Thumpov vodič  - Odjeni se kao DJ! (svezak I.)