Skip to main content
  • 4.01.2015.

Tijelo ne može podnijeti najglasniji sound system svijeta

Tinitus je mila majka. Da staneš ispred ovog zvučnika trebao bi, u maniri kineza iz prtljažnika u filmu Mamurluk, upitati : "But did you die?"

Piše: 

 
Staneš li ispred nizozemskog LEAF-a (Large European Acoustic Facility) i da oderu ne samo da bi oglušio već bi te i tijelo izdalo pod snagom zvučnih valova. Skraćeno, ne bi izašao živ iz prostorije.

 
Ovaj golemi sound system načinjen je u svrhu istraživanja kako bi testirao otpornost materijala koji će se koristiti u izradi satelita na zaglušujuće decibele koje proizvode rakete pri polijetanju i prodornih zvukova pri proletu kroz zemljinu atmosferu.

alt

 
LEAF je integralan dio ESA-inog ESTEC Test Centra u Noordwijku gdje su pod jednim krovom smještene višestruke prostorije za testiranje, a spomenuti div se nalazi u golemoj prostoriji s mnogostrukim sigurnosnim mehanizmima kako bi se zaštitili istraživači. 
 
Zvučnik radi na principu da se kroz njegove cijevi pošalje mlaz tekućeg dušika pod pritiskom koji proizvodi rušilačku kaotičnu buku od 154 decibela. Ovakvo nešto bi mogli iskusiti stojite li recimo iza nekoliko mlažnjaka koji polijeću istovremeno.
 
Zvučnik sam osigurava mehanizam koji ne dopušta njegovo pokretanje ukoliko sva vrata nisu zatvorena, a golemi betonski zidovi pojačani čelikom premazani su dodatno epoxy smolom koja odbija zvučne valove nazad u prostoriju. Sama komora postavljena je na goleme gumene podloške koji ju u potpunosti izoliraju od okoline. Eto, pa se ti hvali još negdje kakve zvučnike imaš.
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sea star desk