Skip to main content
  • 23.07.2016.

Tvoje kipuće crno zlato pogoršava gubitak sluha!

Znaš već proceduru. Ustaješ s zalijepljenim kapcima nakon koncerta ili partyja u neki sasvim bezbožni sat koji ti je ukrao pola dana, podižeš rolete, svijetlo ti naprasno spali rožnice dok se trzaš i psuješ ispod glasa, a u glavi se na repeat vrti samo : "Kava, kava, kavaaa!!!"

 
Odbauljaš do ormarića i na autopilotu sređuješ svoj šut kofeina, pokušavajući minimizirati interakciju s okolinom dok čačkaš uši koje zuje. S mirisom kave počinje se uvlačiti naivno optimistična ideja da ćeš možda sasvim bez posljedica preživjeti dan na nekoliko sati sna i postaješ sam svoja navijačica u glavi.
 
Ali ohhh, kako li je znanost samo okrutna ljubavnica. Vabi te u njedra samo da bi te pljusnula podacima, a oni nalažu kako ćeš posljedice noćnog provoda preblizu zvučnika zapravo samo pogoršati. Da, kofein će spriječiti tijelo da se regenerira nakon dugotrajnog izlaganja visokoj razini decibela.

 
Studija je provedena u labaratoriju zvučnih znanosti na McGill sveučilištu i objavljena u JAMA Otolaryngol Head Neck Surgery putem PubMed-a. Za testiranje su korištene ženke zamoraca izložene 110 dB, koja se može usporediti s glasnoćom koncerta u rasponu od uglavnom 100  120 dB. U peridu od 15 dana obje skupine zamorćica direktno su izložene buci na dva dana po sat vremena. Jedna skupina je dobivala kofein, dok druga nije. Rezultat je bio taj da se skupina koja je dobivala kofein oporavaljla mnogo sporije, a razlika je postala još očitija nakon drugog izlaganja. Stoga možda da otreseš zvučni mamurluk jutrima čašom ledenog soka ili tušem, a kofein si ostaviš za nagradu za neko kasnije doba? Znamo da je ovo nož direktno u samo socom obloženo srce svakog predanog kavopije (vaša tipkačica je uključena), ali podaci su ovdje, odlučite sami što ćete s njima.
 
 
 
Više o ekstremnom slučaju tinitusa koji je doveo do želje za eutanazijom pročitaj ovdje.
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk