Skip to main content
  • 6.01.2016.

Upoznajte Babypod: Vaginalni zvučnik za fetuse

Tehnološka inovacija omogućuje trudnicama da budućim prinovama razvijaju glazbene afinitete – održan i prvi prijenos koncerta za fetuse.

Piše: 

 
Španjolska tvrtka, Babypod, izumila je gadget pomoću kojeg trudne žene fetusima mogu puštati glazbu. Tehnološka inovacija, koja ime dijeli s tvrtkom koja ju je plasirala na tržište, funkcionira na principu iPod-a – gadget se putem kabla spaja s minijaturnim zvučnikom koji se poput tampona umeće u rodnicu, omogućujući malenom slušatelju jasne zvukove glazbe koju odaberu roditelji.  
 
Kreatori ove stvarčice tvrde kako ista potiče kognitivni razvoj fetusa, zbog čega je preporučuju svim trudnicama. „Bebin se govor razvija kao odgovor na stimulans zvuka, pogotovo ako je postavljen kao melodija. Babypod je uređaj koji stimulira bebin mozak i prije njezina rođenja i uči ju vokaliziranju još u maternici.“, napisano je na web stranici tvrtke.
 
Dosad su mnoga istraživanja doista pokazala kako fetusi reagiraju na zvuk pa stoga i glazbu, no sve oko sebe čuju prigušeno i tupo jer majčino tijelo (a ponajviše donji dio trbuha) iskrivljuje sve što njihove uši u razvoju čuju. Babypod prelazi tjelesne barijere i dovodi zvukove jasne poput onih koje čuje odrastao čovjek pri slušanju glazbe putem slušalica, a svoju tvrdnju potkrepljuju istraživanjem s Instituta Marquès prema kojem djeca zvukove u njihovom izvornom obliku mogu čuti isključivo putem vagine.
 
 
Ovaj blijedo-rozi uređaj košta 150 eura, odnosno 110 funti ili ugrubo rečeno 1150 kn, ne koristi bluetooth, već funkcionira pomoću aplikacije. Maksimalna glasnoća doseže 54 decibela – usporedbe radi, jačina zvuka normalng razgovora kreće se između 60 i 65 db, dok šaputanje iznosi oko 30 db. Korištenje se preporučuje od 16. tjedna trudnoće, između 10 i 20 minuta dnevno. Vibracije navodno ne zrače do mjere koja bi na ikoji način ugrozila djetetovo zdravlje, kao što to ne čine ni vibrirajuće seksualne igračke – što iz Babypoda koriste pri argumentaciji. Ono s čime se u firmi najviše ponose je navodno „lipsyncanje“ fetusa vidljivo putem ultrazvuka na kojem fetus otvara usta i plazi jezik kao odgovor na zvukovni stimulans.
 
Nedavno je održan i prvi koncert za fetuse u kojem je Španjolka, Soraya Arnelas, koja je 2009. Španjolsku plasirala na 23. mjesto na Eurosongu s pjesmom „La Noche Es Para Mi“, desetak žena opskrbila vaginalnim zvučnicima i pjevala božićne pjesme.
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2