Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Velika Britanija: Nova studija upozorava na pravu poplavu krivotvorenih droga

Četvrtak, 09 Lipanj 2022

Gotovo polovica tableta koje se prodaju kao MDMA na festivalima u Velikoj Britaniji ne sadrže MDMA, prema studiji Sveučilišta Cardiff, Sveučilišta u Liverpoolu i organizacije za provjeru droga The Loop


Razlozi koji se navode za veliki broj su Brexit, pandemija Covida 19 i borba protiv droga. Oba prva razloga bi poremetila kanale distribucije droga. Studija pokazuje da 45 posto tvari koje se prodaju kao MDMA čak nije sadržavalo ni jedan dio droge, već je sadržavalo katinone, novu psihoaktivnu tvar NPS, i kofein.


Billion Photos/Shutterstock.com

Neki oboljeli su kao nuspojave prijavili napade panike i psihoze. U izvješću se dodaje da "krivotvorenje predstavlja dodatne nepoznate rizike za zdravlje potrošača". U 2019. godini, kada je provedeno slično istraživanje, samo sedam posto testiranih tableta nije sadržavalo MDMA.

“Ovo je prvo recenzirano istraživanje koje potvrđuje da je došlo do neviđenog pogoršanja kvalitete tržišta droga nakon Brexita i mjera Covid-19. Studija pronalazi ovaj učinak ne samo na festivalima već i u cijeloj Velikoj Britaniji. Isti učinak može se vidjeti posvuda”, kaže Michael Pascoe , znanstveni suradnik na Sveučilištu Cardiff i koautor studije.