Skip to main content
  • pervitin
  • 3.06.2013.

Vojnici na metamfetaminu

Opće je poznato da su i američka i britanska vojska testirale LSD na svojim vojnicima, ali nedavno je otkriveno kako ni Trećem Reichu droga nije bila nepoznanica.

Naslovna foto

pervitin
 
Naime, tijekom Drugog svjetskog rata njemačka je vojska podijelila milijune čudesnih pilula vojnicima kako bi ostali u budnome stanju. Radi se o ranoj verziji metamfetamina nazvanom Pervitin koji je postao omiljena supstanca Trećeg Reicha, a na tržištu se pojavio 1938. godine kada ga je proizveo Temmler Werke, piše Der Spiegel. Tadašnji njemački ratni psiholog Otto Ranke prepoznao je potencijal Pervitina u vojevanju – „savršena ratna droga“ održavala je vojnike budnima i euforičnima uz veoma malo sna. Njemačka je počela dijeliti Pervitin vojnicima koji su ju zvali „tenk čokoladom“ i pilotima koji su ju pak zvali „pilotskom čokoladom“ ili „pilotskom soli“. I sam Hitler je koristio Pervitin, ali on je to radio intravenozno.
 
Pervitin je bio veoma popularan, ali su ubrzo primijećene njegove manjkavosti kao što su srčani udar ili suicidalnost te je glavni liječnik Trećeg Reicha, Leonardo Conti, pokušao smanjiti njegovu upotrebu. To mu nije uspjelo te je Pervitin davan vojnicima sve do 1988. godine.  Inače, trenutno u Njemačkoj raste broj korisnika metamfetimina dok ih u svijetu, prema UN-u, ima čak 24 milijuna.
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2