Skip to main content
  • alt
  • 28.02.2015.

WHO kaže: “Samo sat vremena glazbe dnevno!”

Tko je WHO i što to WHO kaže kome? WHO je World Healt Organization koja nas, zaljubljenike u beat, upozorava da 1.1. bilijun (da, sa b) teenagera i mladih riskira trajna oštećenja sluha jer sluša”previše i preglasno”.

 
Smatrali su da je ovo posebno relevantno za sve clubbere, vlasnike klubova i glazbenu industriju, gdje se svi kite perjem sve glasnijih i glasnijih decibela koje mogu proizvesti. Recimo baš nedavno Avalon klub u LA-ja objavio je instalaciju najvećeg subwoofera ikad u klubskom prostoru a Excision na turneju fura “150.000 watta basa”.

alt

 
Kako tijelo nije u potpunosti formirano sve do neke 23 godine, dugoročno izlaganje kantama decibela moglo bi vas koštati kasnije u životu. Istraživanje je pokazalo kako 43 milijuna mladih od 12-35 imaju oštećenja sluha koja se s godinama samo povećavaju. Polovica si je ovu štetu uzrokovala frljenjem svih osobnih audio uređaja do kuda ide, dok su ostali oni koji vole stajati ispod ili ispred zvučnika u klubovima, barovima, na festivalima…
 
Samo u razdoblju od 1994.- 2006.  postotak američkih teenagera koji imaju dijagnonsticiran gubitak sluha skočio je s 3.5% na 5.3%. Jeste li ikada vi čuli zvonjavu ili zujanje i znate li zašto se ovo događa?

alt

 
Naime, stereocilije su stanice koje prenose zvučne vibracije u mozak u kojem zaista zatim i čujemo zvuk, no preglasan zvuk ili preduga izloženost zvuku ubija ove receptore i mozak ne može više primati nikakav osjetilni input pa stoga kompenzira stvarajući sam svoju aktivnost, koja se manifestira kao zujanje ili zvonjava. Dubinski receptori u unutarnjem uhu kod ljudi se ne mogu regenerirati tako da zaspete li na zvučniku šanse su da se nikada nećete u potpunosti oporaviti.
 
Kako je ovo postao stvaran problem veliki festivali su već krenuli sipati se pepelom pa će tako sada uz Electric daisy Carnival i Coachella u svom paketu nuditi čepiće koji reduciraju decibele bez da ometaju čistoću glazbe. 

alt

 
WHO ipak napominje kako je i dužina izloženosti važna za osjetljivost receptora i kako im je jasno da je većini neprihvatljivo slušati glazbu samo sat vremena dnevno, pa nude neke druge savjete. Dakle preporučaju dobre slušalice koje poništavau zvukove iz okoline kako ne bi bilo potrebe pojačavati da ih nadglasate, Idete li na show na kojem znate da će zidovi vibrirati od glasnoće, ponesite čepiće, posebice, namjeravate li se parkirati blizu zvučnika i generalno pokušajte kontrolirati glasnoću svojih glazbenih eskapada.
 
The WHO je naveo i malu listu koja bi nam mogla pomoći u određivanju glasnoće i vremena izlaganja:
 
85 dB – buka unutar automobila – 8 sati
90 dB – kosilica – 2.5 sati
95 dB – prosječni motocikl – 47 minuta
100 dB – truba automobila ili podzemni vlak – 15 minuta
105 dB – mp3 player na maximumu – 4 minute
115 dB – glasni rock koncert – 28 sekundi
120 dB – vuvuzela ili sirene – 9 sekundi
 
Pa eto, ako ništa drugo sad barem imaš znanstveno poduprtu ispriku ako te baba traži da čitavo popodne kosiš bašću.
 
brejcha 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 2