Skip to main content

Znate li kako se po novom hrvatskom rječniku kaže Backstage?

Da ideja ne nedostaje svjedoči da je na natječaj za Nagradu "Doktor Ivan Šreter" stiglo oko 100 novih riječi gotovo 50-ak autora.

Piše: 


Dobili smo tri nove hrvatske riječi, a pobjedu je odnijela riječ 'zapozorje'

Zapozorje je najbolja nova hrvatska riječ – i zamijenit će backstage. Sada znate kada ste na partiju, koncertu ili festivalu pozvani u "Backstage" da se to oslovljava sa "Zapozorje".  Uz nju tu su još i oznak te bilješkinja. Odlučili su tako jezikoslovci, književnici i znanstvenici časopisa "Jezik" dodijelivši u Lipiku za te tri riječi autorima Nagradu "Dr. Ivan Šreter". Profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brkić umjesto engleskog naziva za prostor iza pozornice – backstage ponudila je na natječaju svoju riječ zapozorje i pobijedila, piše HRT.

Drugu nagradu osvojio je veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk za riječ oznak, oznakovljenje umjesto brenda i brendiranja, dok profesorica hrvatskog jezika Carmen Lešina iz Splita kaže da joj je zasmetao naziv javna bilježnica pa se u njoj probudio inat i smislila je novu riječ bilješkinja. Mnoge se nagrađene riječi s ovog natječaja, kažu iz časopisa Jezik, itekako koriste.

Naša najprihvaćenija riječ je riječ uspornik umjesto ležećeg policajca
To je bila riječ s prvog natječaja i doista je proširena i prihvaćena riječ zatipak umjesto tipfeler, međutim tom riječju se pretežito služe studenti, učenici, lektori pa onda nemamo osjećaj koliko je prihvaćena.

Izvor: Poslovni.hr

wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2