Skip to main content
  • alt
  • 28.03.2015.

Zvučni valovi gase požare?

Zvukom možeš svašta. Možeš se na njega razdragano njihati, igrati plamićcima, natjerati sol, zrnca ili zobenu kašu da pleše, manipulirati vodene tokove ili pak liječiti, ali gasiti požare?! To je novo.

 
Naravno da je novo jer je ovo hrskavo friški izum dva studenta inžinjeringa s George Manson sveučilišta u Virginiji. Kako znamo zvuk nije negdje u eteru i neuhvatljiv, već se manifestira stvarnim vibracijama, zvučnim valovima koji vibriraju kroz zrak i čije valne duljine variraju i izobličuju se. Zato čuješ različite tonove i zato ti se čini da zvuk sirene postaje sve dublji što je ona dalje.
 
No niske frekvencije te ne uvesaljavaju samo natapajući ti noći bassom već su Viet Tran i Seth Robertosn načinili prototip uređaja koji udarom zvučnih valova niske frekvencije od 30 – 60 Hz gasi buktinje. Za video skokni ovdje.

alt

 
Sve je započeo kada su trebali pronaći temu za finalni projekt za završetak diplomskog studija i istraživanjm zvučnih valova shvatili njihove mogućnosti te također uočili rupu na tržišru za alternativu poprilično neurednoj maniri funkcioniranja sadašnjih protupožarnih aparata.
 
Kako djeluje? Facinantno je kako su najbolja otkrića, jednom otkrivena, zapravo u potpunosti logična samo su bili potrebni posebni ljudi da pogledaju stvar iz drugogo kuta. Ovaj aparat, koji možete držati u ruci odvaja molekule kisika od molekuka onoga što služi kao gorivo u konkretnm slučaju. Pritisak vala ide naprijed nazad i stvara prostor među molekulama i odgurne ih dovoljno jako da se vatra ne može održati, jer svi znamo da bez kisika nema ni gorenja. Zato bacaš teške deke na plamen ili pak ubiješ plaman za roštilj natovariš li na njega previše drva pa ti gladna ekipa koluta očima.

alt

 
Za sada testiran samo na požarima započetim medicinskim alkoholom, za uređaj su zatražili posebnu vrstu patenta koja štiti mentalno vlasništvo i daje im još godinu dana da istraže sve moguće primjene. Iako je inicijalno zamišljen za gašenje kućnih požara uređaj bi se uz neke modifikacije mogao primijeniti i u drugim situacijama, recimo za gašenje šumskih požara ili onih na svemirskim postajama. Dok dečki ne ispeglaju sve detalje oko patenta vi noćas slobodno krenite zapaliti koji podij!
sonus 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 2