Skip to main content
  • 5.07.2019.

Courtesy – dašak uljudnosti i disonance iz Copenhagena

Donosi Najaaraq Vestbirk, u elektroničkoj domeni poznatija kao Courtesy, žena čiju ličnost i glazbu kao sržna odrednica definira dualnost, kontrast i disonance spojene u smisleni narativ.

Piše: 


Linearni uredni ritam nalazi svoje mjesto zajedno s izlomljenim fragmentima i rave breakovima, mračne zlokobne zvučne atmosfere sugeriraju nadu utkanim optimističnim toplim melodijama, dok musave strukture transmutiraju u svjetlucavo čisto dezinficirane linije. U svome radu Courtesy nosi temeljni potpis kopenhaške scene  – industrijsku silinu i golotinju onog osjećaja hitnog traženja rješenja koje se otkriva polako i gdje je put sam važniji od konačnog odredišta.

Njena glazba je uvijek klupska, no toliko na rubu da ljubi opnu avangardnog, a upravo ova osobina postavlja je na čelo nove ere europskih elektroničara. Upravo ovakva pomaknuta zvučna linija sjedi na novom Ectothermu, osobnom labelu osnovanom u suradnji s Mama Shake, kolegicom kopenhažankom i članicom Apeiron ekipe.

Na osobu notu pak nastaje i Resident Advisor podcast RA 579 gdje kliže između trenutnih smjerova elektronike koji intrigiraju istraživačku crtu – eksperimentalnog pristupa s ultra modernim bass linijama , UK tech housea i suvremenog electra s kompleksnim drum uzorcima, dok kao protuteža sjedi rave 90-ih onakav kakav je bio u iskonu i super brzi techno. Mix nastaje kao osobni pokušaj sljubljivanja i smislenog puta kroz ove glazbene kuteve.

U odabiru glazbe koju pušta prevladavaju tamni metalni tonovi sirove industrijske mašinerije, no žanrovski disparatni i razasipati, jer kako napominje:

"Polovica stvari koju puštam neizdani su demo i promo materijali, a drugu polovicu kupujem u trgovinama ploča. Provodim mnogo vremena kopajući po novim i rabljenim pločama u raznim žanrovskim odjeljcima i na kraju iskreno kući ponesem one koje su me natjerale da se naježim. To je zato što imaju jaku melodičku udicu, neočekivani, ali funkcionalni, ritam s udaraljkama ili neki drugi originalni način usmjeravanja energije na flooru."

Ono što definira Courtesy glazbeno zvuci su rodnog grada pa tako i RA mix u drugoj polovici ide do 134 BPM-a i većinom se zadržava na odabiru glazbe kopenhaških pult kolega, iako ona sama eksperimentira s puštanjem brzog ritma usporenog za -6 ili -8, napominjući da se tempo u nekom prekrasno musavom danskom underground skladištu penje i preko 140 BPM-ova i kako je ona zapravo jedna od onih koja svira "laganije", a kao srčiku ove brze sonične avangarde postavlja The BunkerBauer crew, Euromantic, Fast Forward Production, Mamu Snake i Apeiron crew kao i ekipu koja trenutno živi na labelu.

Pa RA podcast ove Dankinje na strelovitoj putanji prema globalnim pozornicama poslušaj niže, a za oči u oči i uho do uha osobno iskustvo Courtesy hvataš na ovogodišnjem Dimensionsu. Kao i svaki puta do sada Dimensions festival bira najbolje i ovoga puta grabi u najznačajnije globalce housea, techna, disca, soula, jazza, funka, uz jedno oko uvijek na novim mladim ljudima čiji vrijeme tek ima doći baš kao Courtesy, kojoj će se pridružiti i teškaši poput Jeff Mills, Omar-S, Hunee, Larry Heard aka Mr Fingers Live, Nina Kraviz, Peggy Gou, Paula Temple, Joy Orbison, Gilles Peterson, Call Super, Zip, Mr Scruff, Andrew Weatherall, Craig Richards... Po upade na posljednji ples u tvrđi Punta Christo navratiš ovdje, a karte za Pulu, ako Puljanka ili Puljanin nisi, si sredi sam i vidimo se na posljednjem plesu Dimensionsa u pozdrav ljetu od 28. kolovza do 1. rujna.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk