Skip to main content
  • 23.03.2023.

Greg Wilson, otac electro-funka s 47 godina staža. Briljirao s Essential Mixom 2009.

Godina dana brzo je prošla, a Peti Kupe se za to vrijeme etablirao kao nezaobilazna točka noćnog života i kulture u Zagrebu.

Piše: 

 
U subotu, 25. ožujka klub u Trnjanskoj 5 priprema veliku proslavu uz britansku DJ legendu Grega Wilsona te domaćine Iliju Rudmana i Antonija Zuzu.

Odličan izbor za uvertiru dan ranije (petak) je koncert sastava Kwaaka Afrobeat, poznatog po ludoj atmosferi i nesputanom slavlju afričkih ritmova. Prvi rođendan Petog Kupea pravo je vrijeme i za lansiranje nove večeri Discoton kojom će na svoje doći ljubitelji disco zvuka i sličnih žanrova. Za ovu svečanu prigodu u klub se vraća Greg Wilson, koji je bio i prvi inozemni gost nakon otvaranja.

Ovaj legendarni DJ, aktivan već 47 godina, smatra se pionirom miksanja u Velikoj Britaniji te ocem electro-funk zvuka. Znameniti klub Hacienda u Manchesteru angažirao je Wilsona još 1983. kao prvog specijalista za plesnu glazbu, a bio je i prvi DJ koji je miksao uživo na britanskoj televiziji.

Njegov Essential Mix za BBC Radio 1 iz 2009. ima mitski status jednog od najuspjelijih izdanja te dugogodišnje serije mikseva. Greg Wilson nosi i titulu jednog od najboljih remixera svih vremena, a njegov pečat dobila su brojna izdanja velikih izvođača kao što su Grace Jones, The XX, Groove Armada, Bryan Ferry, Talking Heads i Missy Elliot, ali i našeg Ilije Rudmana.

Pogledajte i zanimljive činjenice iz njegovog bogatog opusa:

2010. Kao dio posebne emisije Essential Mix 500, BBC Radio 1 odabrao je Wilsonov Essential Mix kao jedan od 10 klasika koji su obuhvatili gotovo 17-godišnju povijest emisije

2015. Njegov Essential Mix odabran je kao jedan od 25 najboljih internetskih DJ mikseva svih vremena časopisa Rolling Stone

2015. Nagrađen kao ikona scene na The Best of British Awards

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2