Skip to main content
  • 1.05.2024.

Hit The Gate: Na putu je debitantski techno album Ivana Komlinovića

Gotovo 30 godina karijere Ivana Komlinovića, put kojim je krenuo ovaj zagrebački DJ, audio engineer, mastering engineer i producent, doveo ga je do statusa koji danas uživa regionalno.

Piše: 

Naslovna foto

Dino Ninković

Raznolika, ali u svojoj suštini, techno orijentirana glazbena lepeza, njegov je glazbeni potpis, bilo da se radi o DJ nastupima, liveu, ili pak autorskom radu. S preko 15 vinilnih izdanja i nešto više samostalnih digitalnih, kompilacija i remixeva, jasno je da je studio njegovo prirodno okruženje.

Ivan je istaknuti techno DJ hrvatske i regionalne scene čiji glazbeni stil nadilazi uobičajene žanrovske granice. Dok većina njegovih setova naginje techno glazbi (Detroit techno, deep techno, acid) često iznenađuje publiku novim minimalističkim techno/house melodijama, smatrajući da su kronološke i stilističke granice zastarjele. Odbijajući pristup “satima isti zvuk”, Ivan ističe svoju sposobnost živopisne improvizacije tijekom nastupa.

Foto Dino Ninković

Ideja da iz studija ponese odabrane instrumente tinjala je neko dulje vrijeme, ali samo kao koncept, sve do njegovog live nastupa na Moondance Festivalu 2015. Trenutno je zauzet svojim DIY projektima, radom u studiju, pisanjem glazbe i malenom, intimnom jednomjesečnom rezidencijalnom večeri, “Lost and Found” u klubu Depo u Zagrebu.

Nedavno je završio debitantski album, koji će biti objavljen digitalno i na vinilu za izdavačku kuću PDV (PDV074). “Moj debi album “Hit The Gate” nije isprva bio zamišljen u formatu albuma. Naime, radi se o glazbenom kolažu techno žanra sastavljenom od pjesama različitih boja i oblika, čije je prirodno okruženje mračni klub s moćnim soundsystemom. On je svojevrsno ljubavno pismo glazbenoj estetici i ideji koja je temelj onoga što me i danas pokreće kao autora i kao izvođača“, govori Ivan Komlinović.

Album će najaviti singl “Triggers Broom” koji će u obliku EP-a (singl + 4 remixa) biti objavljenu petak, 3. 5. 2024. Na remixevima je Ivan okupio značajna imena domaće scene, Shot, autor, izvođač i glazbeni producent, jedan od pokretača i najvažnijih sudionika domaće hip-hop scene, koji gotovo nikad ne remixira tuđe pjesme, Sessiondigger, vrsni glazbeni selektor, veliki techno entuzijast, elektronički connoisseur i sve traženije ime, te Jan Kinčl.

Ivan Komlinović je jedan od vodećih umjetnika u Hrvatskoj u svom žanru. Njegov DJ set pruža slušatelju jedinstveno putovanje kroz različite techno stilove, obogaćeno snažnom glazbenom raznolikošću i beskompromisnom živom improvizacijom. Tehnička vještina doprinosi dodatnoj dinamici Ivanovog glazbenog pristupa, ističući ga kao neizostavnog umjetnika na domaćoj i međunarodnoj sceni.

brejcha 2
sonus 1
Tijekom devet noći od 21. do 30. svibnja u Walt Disney Concert Hallu (Los Angeles, SAD), legendarni njemački pioniri elektroničke glazbe Kraftwerk slave 50. godišnjicu svog albuma Autobahn
brejcha 1
Tijekom devet noći od 21. do 30. svibnja u Walt Disney Concert Hallu (Los Angeles, SAD), legendarni njemački pioniri elektroničke glazbe Kraftwerk slave 50. godišnjicu svog albuma Autobahn