Skip to main content
  • 22.02.2018.

Francuski elektronički recept za novi Sonus!

Kružnice stoje kao potpuni apsoluti sebe samih, zatvoreni sustavi savršenog oblika u kojem su kraj i početak nerazlučive jednakovrijedne supstance u zatvorenoj petlji.

Piše: 

Isprepleteš li ih sedam, na onaj način na koji si se u osnovnoj po otkriću geometrije i šestara igrao umjesto da slušaš o teoremima, dobit ćeš sonični cvijet istoimenog ti Sonusa čiji logo oponaša vizualnom mimikrijom širenje zvučnoga vala. Kako te u svemiru nitko ne čuje da vrištiš, sreća je sasvim tvoja da se Sonus 2018. za gravitaciju vezanog tebe odvija na obalama najrasplesanijeg domaćeg otoka Paga. Još 178 dana do preko 70 izvođača u 3 kluba gdje će od 19. do 24. kolovoza zrćka flora i fauna vibrirati po zvucima najboljih s elektroničkog vrha. Pa po jednog takvog Sonus je skočio u zemlju elegancije, kulture, egzistencijalizma, dugih cigara i kratkih strpljenja za čekanje hedonističkih užitaka i iz Francuske nam uvezao Agoriu.

Dobar kao francuska salata ili pošteni francuski poljubac, ovaj francuski Sebastian, gospodin Devaud iznikao je na tlu koje je dalo neke od najplodnijih elektroničara današnjice koji su oblikovali jednu mladost i posljedičnu želju da se s podija preseli za pult. U ruralnom dijelu Francuske gdje je proigrao klincezaštvo, jedini način za doći do kvalitetne elektronike jednom dvanaestogodišnjaku bio je da religiozno sparkira još neslućeni talent ispred radija u doba Kevin Saundersova "Good Life" programa, a prva ploča (Inner City) kupljena je od novca koji je zaradio perući susjedima aute. No kako su suđenice htjele jedan od prvih setova koje  je ikada vidio uživo bio je nastup Jeffa Millsa u obližnjem Lyonu, i pogled na legendu s tri miksete i ritam mašinom koji se za putom miče nevjerojatnom brzinom i preciznošću, pomaknuo je unutarnju tektoniku.

Uslijedilo je doba u kojem se Sebastian ispleo s nekoliko prijatelja ne bi li organizirali vlastite partyje imena Agora (mjesto okupljanja u Grčkoj) koje kasnije postaje derivativni centar iz kojega nastaje i sadašnji internacionalni alias Agoria. Uskoro zovu i sirene produkcije i prve originalne stvari nastaju taman prije hrpta preklapanja tisućljeća 1999. a veliki proboj dolazi 2002. pločom izdanom s Pias Recordingsa, koji godinu kasnije slijedi genijalno prihvaćeni album "Blossom". Njegov recept ogoljelog, melodičnog i dubokog techna rezultira s još tri LP-a – Green Armchair (2006), soundtrackom za Go Fast (2008) i Impermanence (2011).
{youtube}TKO_hWZDILQ{/youtube}

No Agoria ima još jedan talent, onaj arheološke kompilacije i spajanja naizgled nespojivih eleata pa tako nastaju i 4 mix CD-a na kojima ujedinjuje traje različitih podrijetla i osnova u koherentni narativ i Resident Advisor njegov doprinos kompilacijama iz 2007. imenuje jednim od najboljih mix CD-a desetljeća. Kada ti je ono što najviše voliš ujedno i karijera nemaš potrebe za odmorom pa imaš li trag slobodnog vremena baciš se na osnivanje jednog od najboljih europskih festivala Nuits Sonores i osnuješ si label – Infiné.

Čime se bavi posljednjih zima pitaš? Izbacio je nekoliko EP-a na snažnim labelima globalne audiosfere (Innervisions, Kompakt, Hotflush) i remiksao Moby, New Order & Metronomy, a nastaje i novi label Sapiens koji kao prvi singl izdaje najnoviji hit "Up All Night". Da mu sada navratiš u goste možeš možeš ga naći zamišljenoga kako radi na 5. albumu  i u artističkim eksperimentima kao što je Cinéma s filmskim redateljem Janom Kounenom, nema šanse da ga nećeš uredno pronaći i na Cannes Fil Festivalu, dok paralelno ulazi i u zvučni dizajn s Nicolasom Beckerom, a nije mu strano ni očijukanje sa suvremenom umjetnošću.

No znatiželjan ti zna da je do kolovoza daleko i da su debele dame još daleko od pjevanja finalnih poglavlja pa svaki novi info rasplet slobodno prati na slivovima društvenih mreža +  kako ti je grah pao da baš budeš rođen kao Balkanac ili Balkanka to je super sjajna slučajnost jer EX YU ekipa grabi i jeftinije upadnice. Pa idi, pa vidi, pa dođi, pa pleši, pa si stvori sjećanja ljeta 2018. tamo na zrćkoj obali! Vidimo se!


Pratite Sonus Festival na FB eventu!

[FB]
[TW]
[IG]

Povoljnije ulaznice za EX YU posjetitelje:
ENTRIO
TICKET SHOP
TISAK MEDIA prodajna mjesta
 

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk