Skip to main content

Otvorene su nominacije za Fierce Women WoW nagrade

Povijest pišu oni na pozicijama moći, a to da u povijesti praktički nema žena ili su u nju uključene uglavnom one koje nisu poljuljale društveni status quo, nije slučajnost, već glavni način održavanja postojećeg stanja nejednakosti.

Piše: 


Portal VoxFeminae.net u potrazi je za strašnim ženama, heroinama, borkinjama za ravnopravnost i ženska prava, za javno dobro, zajedništvo i zajednicu, za bolje društvo. Poznaješ li takve žene? Nominiraj ih za Fierce Women WoW nagrade, koje će se dodjeljivati svakog ožujka u četiri zemlje: Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Irskoj.

Moguće je nominirati samo živuće žene (čime podrazumijevamo žene, transrodne i interspolne osobe) koje su dale značajan doprinos borbi za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj.  One su možda aktivistkinje, čistačice, poljoprivrednice, liječnice, učiteljice, znanstvenice, socijalne radnice, odvjetnice, profesorice, umjetnice ili bilo što drugo. Ako mijenjaju naše društvo na bolje, tada bi se mogle naći na listi pet kandidatkinja za ovogodišnju nagradu Fierce Women WoW. Nominacije se primaju do 12. siječnja 2020.

Nominacije i/ili pitanja šaljite na: info@voxfeminae.net
ili poštom na: K-zona, Ozaljska 16, 10 000 Zagreb

Kandidatkinje mogu predlagati pojedinke/ci, nevladine organizacije, javne ustanove, komore, sindikati ili neformalne aktivističke inicijative. Broj prijedloga koje svaka predlagateljica ili predlagatelj može poslati nije ograničen.

Prijedlozi moraju sadržati:

•    ime, prezime i kontakt osobe/organizacije koja nominira
•    ime, prezime i godinu rođenja nominirane osobe
•    Područje djelovanja nominirane osobe
•    Kratki životopis nominirane osobe (do 1500 znakova s razmacima)
•    Kratko obrazloženje nominacije (1500 znakova s razmacima)

Prijedloge će evaluirati žiri kojeg imenuje K-zona. Žiri zadržava pravo da objavi vlastite prijedloge. Imena pet nominiranih žena bit će objavljena početkom ožujka 2020.

Women on Women (WoW) – zajedno za slavlje postignuća žena

Seksualno nasilje, seksizam, homofobija, transfobija i rasizam koji rezultiraju nasiljem sveprisutni su u našem društvu. Četiri partnerske organizacije iz četiri različite zemlje (K-zona iz Hrvatske, Mesto žensk iz Slovenije, Tiiit! Inc. iz Makedonije i Outlandish Theatre iz Irske) svjesne su nužnosti kontinuiranog djelovanja protiv tog nasilja. Stoga će, u iduće dvije godine, kao umjetnice i aktivistkinje surađivati sa ženama kako bi razmijenile perspektive o živućim i povijesnim ženskim figurama koje doprinijele borbi za ravnopravnosti.

Prvi korak je pokretanje i dodjela godišnjih Fierce Women Wow priznanja; a pored toga testirat će nove modele solidarnosti i razmjene znanja između različitih zajednica te slaviti postignuća žena kroz portretiranje i medijski sadržaj, kolektivne performanse, urbana mapiranja i umjetničke intervencije u javnom prostoru. Dodatno, razvijat će se i umjetnički programi koji odražavaju kulturnu raznolikost i realnost suvremenog društva, a u Hrvatskoj biti prezentirati u posebnom bloku na Vox Feminae Festivalu. Uz produkcijske timove partnerskih organizacija u pripremi i realizaciji projektnih aktivnosti i umjetničkih programa bit će uključeno dvadeset žena različitih društvenih, ekonomskih, kulturnih, rasnih, etničkih i dobnih skupina.

Projektom se želi suprotstaviti aktualnim neoliberalnim i isključivim političkim i populističkim trendovima stvaranjem visokokvalitetnih umjetničkih radova različitih autorica te predstavljanjem novih narativa novim publikama – narativa koji su izvor inspiracije i jednostavno WoW!

Projekt Žene o ženama i nagrade WoW sufinancirane su iz programa Kreativna Europa Europske komisije.

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop