Skip to main content
  • 14.05.2018.

Psihodelična transformacija Jon Hopkinsa za sedmi Dimensions!

Jedna obalna utvrda okružena borovom šumom i kristalno plavim morem nastala u stoljeću 19., od 2012. dom je Dimensions festivala. Sada ju čeka jedan drugačiji, psihodelični preobražaj.

Piše: 

Za poseban doživljaj na novom Dimensions festivalu koji krajem kolovoza i početkom rujna otvara svoja vrata, donosimo britanskog elektroničkog glazbenika koji slovi kao jedan od najcjenjenijih svoje generacije. Radi se o Jon Hopkinsu.

Odgovor iz kojeg razloga je baš on naš današnji izbor, kako nama tako i vama biti će vrlo primamljiv jer ovoga mjeseca izdao je svoji najnoviji, možda čak i najneobičniji album 'Singularity'.

Jon Hopkins naš današnji koji se najprije se može zahvaliti prvom susretu sa house glazbom koja ga vodi do preslušavanja Depeche Mode-a i Pet Shop Boysa, gdje kao konačni produkt slijedi njegova opsesija za synthovima.

Od dobi 7, 8 kada upoznaje elektroničku glazbu pa do 15 godine kada je prikupio novac ne bili si priuštio klavir te se susreo sa acid house, hardcore, grunge i electronica zvukom, u ovoj 2018. sa 38 na leđima poznat je po brojnim suradnjama te soundtrackovima ( "Monsters", "Sex and the City" ), a ponajviše po jednistvenim albumima koji se brzo nakon izlaska pronađu na bezbroj listi najbolje-od-najboljeg.

Najnoviji album 'Singularity' pozornost privlači zbog izgrađene priče oko njegove izrade, povezane sa psihodeličnim iskustvom, koji u konačnici zvuči kao suptilni ambijentalni techno, upravo onako kako sam Hopkins to zna napraviti.

Studijski prethodnik 'Immunity' označen je kao MDMA-friendly album, dok Hopkins ističe kako je snaga 'Singularity' u njegovom zdravijem obliku, jer je usmjeren prema prirodnim događajima.

Hopkins je osoba nastrojena senzibilitetu, a ponekada i sentimentalnosti, što mu zapravo nudi izričaj iznenađenja, a u svijetu elektroničke glazbe to je stavka koja će te istaknuti.

Da se radi još o posebitom album potvrđuje izjava njegova vlasnika koja ioako to ne priželjkuje u masovnom obliku, smatra kako potpuni doživljaj priče koji nosi u sebi slušaoc dobiva u trenucima kada sjedi i u miru preslušava jednu od produkcija koje dosežu čak i do preko 10 minuta trajanja.

"'Singularity' istražuje disonancu između distopijskog urbanizma i zelenih šuma. To je put koji se vraća tamo gdje je započeo – od otvaranja notifikacije do konačnog zvuka prihvaćanja. Oblikovan njegovim iskustvima s meditacijom i stanjem transa, album neprimjetno teče od hrapavog techna do transcedentne zborne glazbe, od solo akustičnog klavira do psihodeličnog ambijenta."

Dimensions Festival održava se od 30. kolovoza do 2. rujna, a dan ranije u pulskoj areni festival će opening koncertom otvoriti glazbeni revolucionari Kraftwerk, Nils Frahm, Moodymann te ostala imena. John Hopkins pridružuje u Fort Punta Christo imenima poput danskog techno kolača Anastasie Kristensen i raspakirani trance u duhovni jazzJames Holdena & The Animal Spirits.

Regionalne ulaznice za Dimensions 2018

Opening koncert Dimensions 2018

>Prati Dimensions virtualno<
[FB]
[TW]
[YT]

[Dimensions Recordings]

 

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2