Skip to main content
  • 2.06.2024.

Ableton Live 12 recenzija

Nedavno objavljena 12. verzija Abletona Live donosi pregršt novih mogućnosti za produkciju glazbe

Poboljšanja su značajna, uključujući korisničko sučelje, novi sintesajzer, nove efekte, novi način pretraživanja semplova i mnoge druge novosti koje ubrzavaju radni proces.

Prilagodljiv izgled sučelja

Od sada se „mixer“ sekcija može koristiti i u arrangement pregledu. Također se može dodati i „clip view“, neovisno o instrument lancu na dnu ekrana. Na taj način možemo imati do 4 različita pregleda plus pregled pretraživanja na istom ekranu.

Filter pretraživača

Kada pretražujemo neki instrument ili efekt, na vrhu tražilice prikazuje se opcija za filtriranje alata koji je korisniku potreban. Ako korisnik, na primjer, traži novi lead sintesajzer, u filter može zadati parametre: sounds: lead, content: chords i devices: synthesizer. Također se pod „edit“ sekcijom nalazi opcija „tag“, kojom se alati mogu personalizirati prema vlastitim željama i potrebama, npr. harmonijski ključ, karakter zvuka, žanr…

Pretraživanje sličnog sempla

Kada korisnik pretražuje neki sempl, pored sempla se sada nalazi nova ikona. Kada se pritisne na nju, automatski se pronalazi sličan sempl i taj se postupak može ponavljati dokle god korisnik ne pronađe željeni sempl. Duljinom sive linije s desne strane prikazuje se koliko je novi sempl sličan prvotno odabranom.

Ova opcija je dostupna i u drum racku, gdje korisnik, na primjer, može pronaći sličan kick onome koji je trenutno u drum racku. Ova opcija će zasigurno uštedjeti puno vremena prilikom traženja idealnog sempla za projekt na kojem se radi.

Global scale

Na vrhu ekrana sada se može zadati tonalitet cijelog projekta. Do sada je ta opcija bila moguća samo unutar „MIDI clipa“.

Waveform Zoom

Pomoću ove opcije može se povećati prikaz „waveforma“ bez promjene njegove glasnoće. Ova opcija je korisna ako korisniku treba detaljniji prikaz nekog tihog „waveforma“.

Generative tool

Novi alat za automatsko generiranje MIDI nota omogućava korisnicima stvaranje novih ideja, bilo da se prati određeni ritam ili se nasumično generiraju note prema zadanim parametrima. Prethodno je za to bio potreban neki vanjski plugin, a sada je ta opcija integrirana u Ableton Live.

Novi sintisajzer “Meld”

Ima dva oscilatora s pregršt mogućnosti za modulaciju zvuka. Ako je korisnik naviknut koristiti „Wavetable“ sintisajzer, sigurno će brzo zavoljeti i „Meld“. Uz integriranu filter sekciju, karakter zvuka se može još dodatno oblikovati.

Roar saturator

Novi multiband saturator pomoću kojeg se može zasebno saturirati niske, srednje i visoke frekvencije. Ovaj alat će sigurno zamijeniti mnoge popularne eksterne saturator plug-inove, budući da je izvrstan i jednostavan za korištenje.

Return i master kanali iz drugih projekata

Do sada se u trenutni projekt na kojem se radi mogao dodati neki kanal iz drugih projekata, ali to nije bilo moguće za „return“ i „master“ kanale. Od sada se mogu pridodati i „return“ kanali nekih prijašnjih projekata te alati s prijašnjeg „master“ kanala na trenutni. Ova novost je odlična za dodavanje mastering chaina s nekog prethodnog projekta na trenutni.

Push 2

Push 2 dobiva nove mogućnosti koje su do sada bile dostupne samo na Push 3. Jedna od najvažnijih novosti je da se „session view“ prikaz na ekranu može aktivirati pritiskom na tipku clip.

Cijena

Cijena „Intro“ i „Suite“ paketa nije se promijenila od prethodne verzije, ali je standardna verzija postala nešto pristupačnija. „Intro“ verzija košta 79 eura, „Standard“ 279 eura, a „Suite“ verzija 599 eura.

Ukupan dojam

Rekao bih da je u ovoj verziji naglasak stavljen na ubrzanje radnog procesa. Ima podosta novih mogućnosti koje možda ne pridonose direktno oblikovanju zvuka, već olakšavaju bržu kreaciju u trenucima inspiracije. Korisnik sada ima puno veću fleksibilnost u prilagodbi sučelja prema svojim preferencama. U današnje doba produkcije, kada glazba svakog dana izlazi u masovnim količinama, biti brz u kreiranju glazbe, uz zadržavanje kvalitete, ključno je za održavanje kontinuiteta izdanja. Ableton Live 12 može bitno doprinijeti tome.

Ocjena: 10/10

Ableton Live 12 link:
https://www.ableton.com/en/live/

Recenziju napisao Deni Udorović aka Kraundler:
https://www.facebook.com/kraundler/

sonus 2
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.