Skip to main content
  • Reloop
  • 11.10.2005.

Reloop Vs. Pioneer

Četverokanalni efekt mixeri. Reloop novi mixer prati u stopu Pioneer DJM 600 sa sličnim stilom i osobinama, ali u manje od pola cijene. Dakle, šta nudi Reloop naspam Pioneera?

Piše: 

Naslovna foto

Reloop


PIONEER DJM-600 je jedan od popularnijih mixera sa sjajnim izlaznim efektima, mnostvom spojeva i dobrog zvuka. Dakle, RMX 40 DSP prati pobjednicku formulu. To je sigurno i napravljeno ! Ako bas morate uputiti prigovore na PIONEERovu HQ mogli bi izazvati suprotan efekat kod DJa. Na prvi pogled glavna razlika kod ovog novog uredjaja je niza cijena. Ili mozda nije ?

RAZLIKE
Postoji nekoliko razlika izmedju ova dva mixera, iako iznenadjujuce one su uglavnom u vezi nadogradnje odnosno poboljsanja. Plus strana RMXa je fader start na obje strane crossfadera umjesto kod Pioneera na samo neke. Reloop ima cetiri uzemljenja za gramofon u suprotnosti sa Pioneerom koji ima jedno. Ovdje su cak i cetiri phono ulaza nasuprot tri, i svaki od njih moze bit prebacen na line ulaz za fleksibilnije spajanje. Svi faderi na RELOOPU se mogu kontrolirati a ne samo na crossfaderu kao na PIONEERU " CURVE CONTROL " za bolji ulaz mixa, ili kako pase DJu. Mikrofonski kanal takodjer podrzava cut -26db dok je kod PIONEERA do -12db, takodjer kod oba je dupli XLR ulaz na prednjoj ploci.

 

Reloop ima tonske kontrole ( EQ ) na izlaznom pojacalu slusalica dok Pioneer nema te je velika prednost Reloopa u kill switchevima na izlaznim kanalima. Oba imaju potenciometar signala koji se nalazi odostraga, na ploci spajanja. Covjece, koja razlika !!!

NEGATIVNE RAZLIKE
Reloop nema samplera i reverba, koji i nisu toliko bitni DJima. Sampler je nekim ljudima vrlo vazna stvar, ali da kazemo nesto zauzvrat, on moze biti lako spojen na neku profesionalnu vanjsku jedinicu.

PLUS STRANE
Ako stedite sve ono sto vam ostane razlikom u cjeni izmedju Reloopa i Pioneera ostane vam vise nego dovoljno gotovine da si priustite REDSAUND CYCLOPS ili neku slicnu spravicu.

EQ
Pruza samo rez od 26db, sto nije dovoljno da ubije totalno frekvencije. Svejedno, kill switchevi pruzaju kompletni efekt i to se rezultira na izlazu crosfadera. Visoki i srednji killovi nude odlicnu separaciju frekvencija ali bass bi mogao ici jos mrvicu dublje sto i nije uopce tako stasno.

Pioneer djm 600

EFEKTI
Kvaliteta i kontrola nad efektima ovdje je najvece iznenadjenje do sad, zbog tog modela i efekata prestat cete razbijat glavu o najboljim mixetama na svjetu, narucito ako su u sklopu sa BPM counterom. EFEKT BOX mu je totalno cist bez sumova a kontroleri – potenciometri leze odlicno pod rukom. Efekti kod RMX 40 DSP mogu biti podeseni na svaki kanal posebno, mikrofon, ili na cjeli master.

Postoji " wet and dry mix " koji moze biti upotrebljen za najbolji nivo mixanja, mogu biti slusani u slusalicama da vas navedu na najbolji put u mixu. Mixer takodjer prepoznaje svaki ulaz bitova i odredjuje BPMe za svaki kanal koje pokazuje na displayu. Jednom podesen vremenski stupanj na displayu i kontrola stupnjeva dopusta vam da preskacete sinhronizirana vremenska razdoblja. To se takodjer sve moze fino podesiti rucno.

Na taj nacin mozete birati sve ponudjene efekte. Delay i echo su jako dobrta zabava u kombinaciji sa sa izlaznim potenciometrima u realizaciji sa rezovima pojedinih sekvenci. Filter obavlja vrlo dobar posao. Flanger & Phase effect omogucavaju i iznenadjujuce obogacuju bolje ili cak odlicne rezultate i ine efekte. Pitch prekidac moze se ispravno precizirati. Glavni gubitak snage sa efekt boxa dozivljava samo slabi gubitak impendancije.


KONEKTORI
Postoje XLR konektori za spajanje profesionalnih izlaznih AMPS te razdvojenih i ostalih MASTER izlaza RCA. Sva cetri ulaza imaju phono / line prekidace za ulaze. Prvi kanal na zadnjoj ulaznoj kontrolnoj ploci spajanja ima ulaz za jack. Takodjer na zadnjoj ploci postoje dva mini jacka za fader start. Konacno, send / reeturn je takodjer XLR jack koji je potreban za spajanje efekata koji se spajaju na zajednicki konektor.

ZVUCNA KVALITETA
Zvucna slika i kvaliteta kod Reloopa su jedina podrucja na kojeme mozete dobiti ustedjetedjeni novac pri kupnji u udnosu na Pioneer. Svakako za cjenu za koju mozete kupiti Reloop dobijete puno vise nego sto ste mogli ocrkivati u odnosu na Pioneer. Potenciometri imaju poseban i elegantan osjecaj, nice and smooth. Crossfader je vrlo elegantan i ne postoji nacin na koji bi skrecher mogao ucinit neke krive pokrete a da prije sam sebe ne ozljedi.

Faderi su sami po sebi "lagano teski" ali ne pre teski. Postoji puno pokretnih djelova na istoj jedinici kao sto su pop up faderi, koji povecavaju stupanj greske, te je ustvari mogu svesti na minimum. Ocito, nemozemo testirati novi mixer na dugi test izdrzljivosti, ali iz iskustva znamo da mu je presuda odlicna. Kvaliteta zvuka je takodjer vrlo, vrlo pristojna. Sigurno nema ocite degradacije. Sound je totalno odlican i bez izoblicenja iali u svakom slucaju nije Mount Everest. Delay, Echo i Flanger su najbolji dio toga.

ZAKLJUCAK
Ovaj mixer je izvrstan za Dje, klubove i barove koji ce dati njihovim DJima fleksibilnost u kabini i usreciti ih. To je odlicna alternativa DJima koji nemaju 2000 Eura za savrsen mixer. Zvuk mu je odlican te se odlicno odrazava sa efektima kroz mix. Specijalno iznenadjenje nam je bilo savrsenstvo uskladjenja BPMa u mixu koji su se prikazali na displayu. Ovaj mixer svakako nece biti povratni efekat kupljenoga i svakako ce trajati u svim vasim party zamislima, te ga toplo preporucamo svim DJima.

DJ Magazin UK 02.2005 TEST REPORT / orig. text by DAVID ESERIN ( U.K. DJ Magazin )

Preveo i prilagodio Sasa Krnjic ( DJ-NR )

 

dobar house desktiop
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.