Skip to main content
  • alt
  • 10.04.2015.

Glazba kao 3D skulptura “čitana” aplikacijom pjeva pjesmu nazad

Glazbena djela postaju opipljiva, materijalna i živa preskačući opnu koja dijeli ono auditorno, vizualno i taktilno.

 
Došao si na ovaj svijet opremljen s 5 standardnih osjetila i svako od njih caruje na svom teritpriju, Pretpostavljamo da su ti tvoje uši posebice drage kada već čitaš ovaj tekst na stranicama audofila.
 
No što kada glazba nije više nešto što tvoj mozak čuje prevođenjem vibracija zraka s čekića, nakovnja i stremena u električne impulse, već postaje vizualna manifestacija zvučnog vala?

alt

 
Dizajnerski studio iz Brooklyna REIFY autor je ovih printanih 3D glazbenih skulptura načinjenih od različitih materijala poput plastike, bronce ili kokosovih ljusaka u kompleksne, košnicama nalik, geometrije. Obavezno skoči ovdje kako bi pogledao video.
 
No priča zaokreće i zatvara krug jer se svaka skulptura može čitati putem REIFY- eve smartphone aplikacije kojom ono vizualno ponovo oživi jer vam skulptura svoju pjesmu “pjeva” nazad. 
 
Članovi studia, Kei Gowda, David Lobster i  Christine Whitehall razvili su REIFY u sklopu programa The New muzeja, naziva NEW INC. koji se ponaša kao inkubator objedinjujući inovacije u svijetu umjetnosti, tehnologije i dizajna i naposlijetku se odvojili kao samostalan projekt koji ipak ima svaku namjeru nastaviti suradnju sa NEW INC.- om
 
Svaka dosadašnja skulptura načinjena je kao 3D prikaz pojedinačnih pjesama (“Ride of the Valkyries” Richard Wagner, “Spin, Spin”  Gordon Lightfoot, “From The Morning” Nick Drake, “How Music Works” David Byrne…), ali sigurni su da će ova glazbeno-skulpturalna fuzija uskoro prerasti u čitave 3D albume i prikaze svakojakih auditornih zapisa. Do tada evo nekoliko fotki kako izgleda glazba koja je probila zvučni zid i procurila u vizualno.

alt

alt

alt

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2