Skip to main content
  • 6.08.2018.

Harmonični house hedonizam u Tisnom samo što nije

Znaš li što je wabi-sabi? Ne, nije onaj strašno ljuti umak za rebrica za koji se frend kune da je jednom pojeo na žlicu, nije egzotična masaža, već tip japanske estetike koji posebnu ljepotu i eleganciju flowa života nalazi u prihvaćanju nesavršenog i nepotpunog.

Piše: 


Ono što bi Zapad nazvao defektnim za Japan je divna manifestacija idiosinkraciteta, nešto što ima dušu izvan generičkog života na pokrenoj traci,  nakrhnuti lončić, ona ljubica koja raste suprotno od ostalih, tvoje nemirna nestašna šiška… i Defected festival.

Savršen u svome defektu briga, odsustvu, straha, usamljenosti i tišine, Defected te od 9. do 14. kolovoza zove pod sunce prekrasnog plesnog vrta The Garden lokacije u Tisnom, gdje si naš već samim činom da voliš i slušaš. i tako danas na pljucomet od startne linije festivala iz "Tko je tko Defecteda" izvlačimo ruletom 3 artistaJosha Butlera, Lukea Solomona i Karizmu.

Josh Butler jest s ulica Leedsa pristigao techno i house majstor pod kišobranom respekta vrijednih labela njegova vlastita 2016. lansiranog Origins Rcrds, Rejected, Kaos Theory, (i dakakao) Defected. Kako to obično biva u žrvnju života, krug života se okreće i uglavnom lijepe stvari započnu sasvim neočekivano, Tako je bilo i za gospodina Butlera, koji je po uspjehu debitantske trake "Got A Feeling" 2013. lansiran u stratosferu nagrada s izdanjima za Roush, Cajual, Madtech, Avotre, VIVa, Noir…
{youtube}2eORI79PiKE{/youtube}

Za probrana remix nepca Josh je svoju vještinu posudio i Fatboy Slimu, Carlu Coxu, Jorisu Voornu i Macy Gray, a ljeta provodi po rezidencijama u ibiškim Sankeysu i Rocksu. Popisu festivala, uz Defected, dodaje i Glastonbury, SW4, Parklife, Secret Garden Partya. Za obiteljski stol vlastitog mu Origins labela poziva velikane kao što su Marshall Jefferson, Todd Terry, Robert Owens i Santé, a 2017. nosi još jedno prvo mjesto na Beatportu za traku ‘Call You Back’.
{youtube}WucCkqvkdus{/youtube}

Luke Solomon je tip koji je s Derrickom Carterom postavio Classic Recordings, s Justinom Harrisom kao "Freaks" proslavio pomaknuti house na top ljestvicama i proputovao svijet stajući na sve spomena vrijedne bine i prateći sva esencijalna zbivanja koje se u house događaju posljednja dva desetljeća, plešući na vjetrometini kao jedan od neopjevanih heroja britanske house scene. Odgovoran je i  za podizanja Music For Freaks imprinta  s kojeg se rađaju neke od najboljih stvari opskurnog housea, uključujući i underground himnu "The Creeps".

Prvi pravi samostalni album “The Difference Engine” izlazi 2008. s Radio Slaveova Redkidsa s 13 traka koje pokrivaju sve zakutke žanra, dodirujući i do tada rijetki pritok eksperimentalnog ambijentalnog prizvuka ili pak punk pjesništvo trakom “The Darkest Secret”, koja uključuje i Earla Gatesheada iz Trojan Soundsystema. U suradnji s Damianom Lazarusom nastaje LP  “Smoke The Monster Out” izdan s Get Physical Recordsa. Najpoznatije svjetske plesne meke kasnije i nekoliko sijedih više u bradi donosi još jedan debeli album temporalno naslovljeni "Timelines".
{youtube}Kyx8j-Ef66M{/youtube}

Moraš biti prilično vraški samouvjeren da si kao alias nadjeneš Karizma, no kako god, gleda li se vjerovanje da možeš kao više manje pola riješenog posla, dođe ti na isto. Iz aliasa krije se karizmatični Kris Klayton, internacionalni nagrađivani Dj i producent rođen na ulicama Baltimorea s lepezom žanrova u rukavu koji se protežu susjedstvima kao što su deep house, deep techno, hip hop, jazz i broken beats.
{youtube}hXtReKC4Ako{/youtube}

Koristi višestruke aliase u šizoidnoj potrebi da predstavi različite aspekte glazbe pa kao Kaytronik grabi u nešto mračnije predjele elektronike sa zlokobnim prizvucima, dok je K2 recimo mekši i nerijetko luta i do r'n'b-a. Prije pridruživanja Basement Boys produkciji Karizma je  bio i suosnivač Unrly Recordsa sa Scottie B-om i Shawnom Caesarom, a golemi proboj bio je '95. s vinilkom  ‘Feel The Power’. 2007. nastaje LP “A Mind Of Its Own” , slijedi ga "Upgrade" 2009. 2013. nastaje "Wall Of Sound", dok Fact proglašava singlove ‘Necessary Maddness’ i ‘Groove A ‘K’ Ordingly’ jednima od najznačajnijih traka posljednjeg desetljeća.
{youtube}LSxNi5hQXLA{/youtube}

S novim dijelom slagalice iznova si u kuži i informiran pa sada slobodno navrati na Entrio i pozovi ekipu jer rokamo grupni popust 3+1 free i uživaj pod suncem Tisnog.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2