Skip to main content
  • 8.06.2011.

Herbaliser dolazi na otok Brač

The Herbaliser, točnije Ollie Teeba stiže ovog ljeta na otok Brač, gdje će nastupiti u sklopu Voi`Sa festivala. Dani urbane glazbe Voi`Sa 2011 u Supetru održavaju se od 11. do 14. kolovoza na četiri lokacije.

Naslovna foto

Herbaliser


Ulaz FREE za uvod glavni i after program osim možda za live sa simbličnom kartom od 3 eura ali o svemu uskoro opširnije na www.voi-sa.com. Glavni program se odvija od 15h do 03 uBenny`s Baru, after partiji u noćnom klubu Thriller (ex XXL) od 03-05h, te afteri live koncerata od 01-05h. Na igralištu se održavaju live koncerti a i ovaj festival po uzoru na Petrčane ima svoj brod za partijanje. Radi se o brodici – starom bračkom jedrenjaku namijenjenom za specijalne izlete. Često ga nazivaju "funky bracera".
{youtube}st09w_WDEbA{/youtube}

Prisutni na glazbenoj sceni više od 15 godina, The Herbaliser postaju sve veći, jači i bolji. Sve je započelo u ranima 1990-ima kada su Jake Wherry i Ollie Teeba, duo iz zapadnog Londona, otkrili zajedničku strast vezanu uz hip-hop, rare groove, funk i jazz glazbu. James Brown, DJ Premier, Lalo Schifrin, David Axelrod i Serge Gainsbourg bili su njihovi mladenački idoli, a studio je postao njihov prvi glazbeni instrument. Jake i Ollie, obojica strastveni kolekcionari vinil-ploča, počeli su koristiti najnovije tehnike sempliranja, pridružujući im Jakeovo glazbeno znanje temeljeno na sviranju gitare i bass-a.

Uskoro su im se pridružili gostujući rap i vokalni izvođači. Kasnije idu korak dalje, kada live nastupe nadopunjuju glazbenim postavom sastavljenim od puhačkih i gudačkih instrumenata, a vizualni doživljaj filmskim projekcijama. DJ Malachi, zajedno s glazbenicima iz Easy Access Orchestra, Ralph Lambom i Andy Rossom, postali su redoviti suradnici Herbalisera, proširujući i obogaćujući njihov zvuk. Kako je opisano u glazbenoj kritici njihova albuma na BBC Urban site-u, „Take London“ iz 2005. je „kao stvoren za vožnju mostom Waterloo u ponoć, po mogućnosti u zamračenom Mini Morrisu sa krovom preslikanim engleskom zastavom”. Krenimo naprijed u godinu 2008. kada je The Herbaliser izdao album „Same As It Never Was“. S novim naglaskom na klasičnom soulful skladanju, sva pažnja usmjerena je ka vokalnoj izvedbi novog člana, londončanki Jessici Darling. Na albumu gostuju i drugi vokalni izvođači Yungun, More or Les i ponovno Jean Grae.
{soundcloud}https://soundcloud.com/ninja-tune/the-herbaliser-herbal-tonic-album-mini-mix{/soundcloud}

Od ovog izdanja do danas, the Herbaliser su gostovali diljem Europe, SAD-a i Kanade te Rusije i baltičkih zemalja, a ne smijemo zaboraviti ni nedavan nastup na otoku La Reunion, koji je udaljen više od 300km od obale Madagaskara. Osim toga, prošle godine su izdali live-album “Session Two”. Godine 2010. Ninja Tunes izdaju “Herbal Tonic”, kompilaciju od 16 pjesama koje predstavljaju svojevrstan vrhunac glazbene karijere The Herbalisera.

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk