Skip to main content
  • 23.07.2011.

Njujorška house renesansa na Sirup Nationu

Svjetska metropola posljednjih godina doživljava pravu renesansu u pogledu house glazbe i clubbinga. Nakon godina zatišja i zabrana noćnog života, nova generacija producenata predvođena Jus Edom, stvara neku novu scenu u New Yorku. Kako zvuče, provjerite početkom kolovoza na Sirup Nationu.

Piše: 

Naslovna foto

Jus Ed


Zasigurno jedna od pogubnijih pojava u povijesti ''grada koji nikad ne spava'' bila je zamor klupske scene i produkcije house glazbe, koji je uslijedio nakon zabrane noćnih klubova i vladavine Rudolpha Giulianija tijekom 90-ih. Velik broj DJ-a i producenata koji su bili vezani uz njujorški scenu i glazbeno tržište odustala je od glazbe. Preživjeli su samo oni čiji je rad bio više fokusian na inozemne kanale te rijetki entuzijasti koji su radili na reanimaciji plesa u svom gradu.

Jedna takva skupina okupljala se u DJ shopu i kavani Halycon u Brooklynu, gdje se preslušavalo i miksalo od jutra do mraka. Jedan od zaposlenika u shopu bio je Levon Vincent, dok je regularan gost, između ostalih, bio Jus Ed. Vincent i Anthony Parasole (još jedan od ključnih ljudi) izdavali su ploče koje su se uglavnom puštale samo na njihovom radnom mjestu. Cijela priča oko Halycona zapravo je bila svojevrsna mikroscena i zametak od kojeg se razvila house renesansa u New Yorku.

Kumom renesanse smatra se Jus Ed, jedan od headlinera ovogodišnjeg Sirup Nationa. Tijekom ''mračnih godina'' za house u New Yorku je vodio etiketu Underground Quality, jednu od rijetkih opstalih te radio emisiju myhouse-yourhouse.net, a igrom slučaja prometnuo se u mentora svim glazbenicima koji su niknuli u tom periodu, u prvom redu Levonu Vincentu, Fredu P, Anthonyu Parasoleu i DJ Q.
{youtube}8HoiH_qNR7I{/youtube}

Levon Vincent, jedan od preživjelih, zabranu noćnog života iskoristio je za studij glazbe, a jedna ozljeda leđa odvela ga je iz New Yorka, na stričevo imanje u Indianu, gdje je proizveo svoja najbolja djela i time si zagarantirao status buduće DJ zvijezde. Vincent je danas najzaposleniji pojedinac iz ove neformalne skupine, a njegovi uratci standardan su dio fonoteke tisuće DJ-a diljem svijeta.

Treći američki čarobnjak housea, kojeg ćemo gledati i slušati na festivalu Sirup Nation, iako usko povezan sa spomenutom grupom, nema izravne veze s njima, budući da dolazi iz prijestolnice house glazbe – Chicaga. Glazbom se bavi od 7 godine, a svirao je violinu i kontrabas. Za sebe kaže kako je svoje studentske dane provodio rascjepkan između zahtjevnog studija međunarodnog prava i ljubavi prema house glazbi i DJ-ingu koje je upražnjavao u brojnim čikaškim DJ shopovima. Ključna scena koja je presudila u korist glazbe desila se na dan kad je Tevo trebao obraniti drugi dio diplomskog rada i ispred sveučilišta nije uspio izaći iz vlastitog automobila zbog zaglavljenih vrata. Nekoliko je minuta pokušavao da bi napokon odlučio ponovno upaliti automobil i vratiti se kući. Isti je dan počeo graditi studio.

Latin Elvis i pariški freak Ark, atrakcija petka na Sirup Nationu

Latin Elvis pseudonim je pod kojim još nastupa Dandy Jack, pravim imenom Martin Schopf. Imenom kralja rock'n'rolla okitio se zbog slične rockabilly frizure i stylinga. Dandy Jack čileanski je disident, koji u Njemačkoj živi od djetinjstva, ali je jedan od najzaslužnijih za razvoj minimal house scene u svojoj domovini, Čileu, koja je iznjedrila i Ricarda Villalobosa, trenutno jednog od najtraženijih DJ-a na planetu.

Rađanje scene u Čileu ponajviše se veže uz njegov klub Microman, odakle se i rodio termin microhouse te festival ''Encuentro de la Technocultura'' (''Susret Techno kulture''), koji se kasnije pretvorio u južnoameričko izdanje Mutek festivala, na čijem se čelu opet nalazi – Dandy Jack, kao glazbeni urednik i promotor…

Produkcijom glazbe bavi se od 1997., a jedan je od prvih koji je u minimal zvuk uspješno ukomponirao tradicionalnu latinoameričku glazbu, spoj koji je potom poharao plesne podije na Ibizi, a poslije i ostatku svijeta. Jedan od najznačajnijih projekata u kojima je sudjelovao je i Narod Niki, laptop supergrupa koja osim Dandy Jacka uključuje Akufena, Cabannea, Daniela Bella, Luciana, Ricarda Villalobosa, Richiea Hawtina, Roberta Henkea i Thomasa Franzmanna.

Uz čileansku inačicu Elvisa, još će jedan osebujan lik po prvi put posjetiti Hrvatsku u kolovozu…Zamislite francuski film iz 80-ih, neku bolesnu verziju kultnog ''La Bouma'' i ludi tulum na kojem se pleše uz neku kombinaciju funka i elektronike. U takvu biste scenu trebali smjestiti Guillaumea Berroyera ili Arka, glazbenika bez kojeg ''french house'' kakvim ga danas poznajemo ne bi postojao. Bivši gitarist brojnih francuskih funk bendova iz 80-ih, od kojih je najpoznatiji Trankilou Pepea Bradocka, tijekom 90-ih počeo se baviti isključivo elektroničkom glazbom te svojim radom formirao čitav niz glazbenika, današnjih perjanica francuskog zvuka kao što su Mr Oizo, Noze, Dop, Sety, Dave Aju i Circus Company.
{youtube}xzIcHPwzfto{/youtube}

Latin Elvis i Guillaume nastupit će u petak 05.08.2011. u sklopu festivala Sirup Nation na Fortu Punta Christo u Štinjanu pored Pule i to na stageu Ruta 5, što je naziv posljednjeg projekta u kojem sudjeluju sa švicarskim DJ-em hrvatskih korijena Ladom. Pored ove trojice na istom će se stageu naći i Mike Teknii, jedan od najtalentiranijih mladih talijanskih DJ-a.

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2