Skip to main content
  • 18.05.2022.

Noise Test Croatia – konceptualni festival u kamenolomu koji spaja spektar žanrova

Festival Noise Test Croatia tjera producente da završe zaboravljene projekte u kršu čiovskog kamenoloma i na obližnjoj plaži

Piše: 


Noise Test Croatia koji se ove godine održava od 11. do 14. kolovoza nastao je sasvim slučajno – neshvaćeni komentar je doveo do konceptualnog eventa. Svaki umjetnik na line upu festivala pušta glazbu koju je osobno producirao i da pritom nije još izdana. U konačnici to postaje izlaz za miljune nepreslušanih, zaboravljenih traka koje spavaju na hard-diskovima producenata.

Većina ih radi na par traka istovremeno, a kad im jedna dosadi pređu na drugu. Tek nekolicina traka ugleda svjetlo dana iz raznih razloga – izdavačke kuće ih odbiju, ostanu nedovršene, zaboravljenje ili jednostavno ne postoji mjesto gdje bi se mogle čuti. Noise Test je samo za te trake!

Večer daje rok producentima da završe trenutni rad i pokažu publici na glasnom klupskom ozvučenju. Korisna vježba u kojoj umjetnik može provjeriti produkciju na zvučniku i vidjeti reakciju publike u stvarnom vremenu. Publika sa strahopoštovanjem gleda jer ne mogu vjerovati da je sve zvukove koje čuju producirao umjetnik koji svira.

"Reakcije prijatelja producenata su neprocjenjive", kaže Medika, promotorica i pokretačica Noise Test-a "obično uz rečenice " što je ovo? ' i 'nisi mi rekao za ovo?' Ali kad si pravi glazbenik, trake ti samo nastaju, čak je i umjetnik iznenađen onim što pronađu kad iskopaju starije projekte – te brze, zaboravljene kasnovečernje sesije. Ovaj showcase stvarno pokazuje umjetnikov sirovi zvuk i svaki put je to neka od najbolje glazbe koju smo ikada čuli. „Prilično smo selektivni, ali čini se da privlačimo i nevjerojatne talente, pa od headlinera do onih koji dolaze, svi su na istoj frekvenciji, i slučajno – apsolutno talentirani. "

Noise Test ima ogroman Soundcloud profil sa snimkama unatrag 15 godina. Track packovi i šestosatni audio blokovi podjećaju da možete osjetiti okus glazbe – očito vrlo različit, Leftfield Drum & Bass + Jungle + Dubstep + Bass + Techno.

"Stvarno se osjeti kao da se umjetnost predstavlja", dodaje Medika, "ali nikako ne nedostaje energije plesnog podija. Naravno da se uobičajeni stilovi uvijek ispiru, ali pokrivamo sve osnove – od Halftimea, Footwork, Autonomic, 130 – žanrove koji mnogi ljudi nisu ni čuli. "

Naravno, uz veće događaje kao što je festival ovog kolovoza, ima dovoljno mjesta za DJ-e, nastupe uživo, kao i za showcase produkcije, tako da se koncept širi za tu priliku. Ovaj događaj traje već 16 godina s rezidencijama u Londonu i Bristolu, a ima hrvatske korijene te se nada da će odjeknuti na hrvatskoj elektroničkoj glazbenoj sceni. Otvoreno pozivaju producente da stupe u kontakt radi nastupa i umrežavanja. Ako želite sudjelovati, pošaljite svoju glazbu na društvene mreže!

Za 40 EUR dobivate ulaznicu za puna 4 dana, uz Stari kamenolom na vrhu otoka Čiova, do kojeg se lako dolazi preko Trogira i Čiovskog mosta. Očekujte 4 dana partijanja na plaži i glavne pozornice koja će raditi do ranih jutarnjih sati. Kampiranje je uključeno u cijenu ulaznice ili možete pronaći smještaj u Slatinama u blizini ili kratku vožnju brodom do Splita.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk