Skip to main content
  • 30.03.2012.

Pozornice Exit festivala obogaćene novim imenima

Na glavnoj pozornici Exit festivala 2012. nastupit će jedan od najvažnijih pop bendova svih vremena i legende new wavea, Duran Duran.

Piše: 


Ljubitelje pop melodija svakako će razveseliti i vijest da je za Fusion pozornicu potvrđen švedski elektronski bend Little Dragon, izdanak plodotvorne skandinavske indie pop scene. Nešto potpuno drukčije predstavlja Happynovisad Stage nastupom imena nezavisne izdavačke kuće R&S Records, Teengirl Fantasy Live, Lone, Pariah i The Chain, dok će na Elektrani jedan od najuzbudljivijih nastupa imati Sneaky Sound System.

Sastav koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri prodao više od 80 milijuna ploča i promijenio živote milijunima fanova širom svijeta, Duran Duran, vraća se u Srbiju. Nakon spektakularnog koncerta koji je 2006. godine održan u Beogradu, i to kao originalna četvorka, u sastavu John Taylor, Roger Taylor, Nick Rhodes i Simon Le Bon, uz gitarista Doma Browna. Duran Duran je tijekom cijele svoje karijere bio poznat po svojim savršenim radijskim pop pjesmama, elegantnom novoromantičarskom izgledu i  glamuroznim i dekadentnim video spotovima, među kojima posljednji, snimljen za pjesmu Girl Panic! krajem prošle godine, prikazuje svjetske top modele,  Yasmin Le Bon, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Evu Herzigovu i Helenu Christensen, kao članice benda.

Pravo ljetno pop osvježenje dolazi na Fusion pozornicu! Pod imenom Little Dragon krije se četveročlani sastav na čelu s predivnim vokalom pjevačice japanskog porijekla, Yukimi Nagano. Little Dragon do sada je objavio tri studijska albuma, od kojih je posljednji, Ritual Union iz 2011. godine, pobrao pohvale publike i kritike. Rolling Stone opisuje album „na tananoj granici između futurističkog soula s njihovog debi albuma i synth pop poetike s drugog albuma Machine Dreams iz 2009. godine. Svi se slažu da je najvažnija nit sastava upravo prefinjeni vokal Yukimi Nagano, a koliko je ona zapravo cijenjena u glazbenom svijetu dokazuju i mnogobrojne suradnje, između ostalih i s izvođačima kao što su Gorillaz, DJ Shadow i SBTRKT.
{youtube}yedD4JsZyT0{/youtube}

Happynovisad stage za nadolazeći Exit sprema pravu glazbenu poslasticu iz kuhinje nezavisne izdavačke kuće R&S Records, odakle dolaze čak četiri izvođača: Teengirl Fantasy Live, Lone, Pariah i The Chain. Britanski duo, Teengirl Fantasy, postoji tek tri godine, ali je već postigao puno. Njihov singl s albuma 7AM iz 2010. godine, Cheaters, Fact Magazine proglasio je za singl godine, dok je sastav prošle godine bio na turneji s bendom Crystal Castles. Pod pseudonimom Lone krije se britanski elektronski Matt Cutler, s plodnom produkcijom od četiri studijska albuma i pet EP-ja u samo pet godina! Njegov vjerojatno najznačajniji album je Lemurian iz 2008. godine koji je kritika opisala kao senzualno izdanje distinktivnog  identiteta, dok je Matt Cutler aktivan i u projektu Kona Triangle.
 
Pariah je dubstep i future garage producent Arthur Cayzer koji je objavio singl, Detroit Falls, kao i EP, Safehouses na legendarnoj etiketi R&S Records. Poznat je i po remiksima za medijske ljubimce The xx i soul divu, Erykah Badu. Kao i kolega s etikete James Blake, Pariah je dobio pohvale od utjecajnih medija, kao što su  Pitchfork i Resident Advisor i smatra se da je jedan od najvažnijih producenata novog vala britanske dance glazbe koju mnogi identificiraju kao post-dubstep. Na kraju, iz bogate glazbene ponude R&S Records dolazi nam i The Chain, iza kojeg se kriju londonski elektronski producenti, Dan Foat i Nathan Boddy.

Već najavljenim When Saints Go Machine, na Elektrani se pridružuje i australski sastav Sneaky Sound System, koji čine gitarist i producent Black Angus i pjevačica Connie Mitchell. Sastav je od osnivanja 2006. godine objavio tri studijska albuma, od kojih je posljednji, From Here To Anywhere, jedna od najuzbudljivijih stvari koja se prošle godine dogodila na electro pop sceni. Connie je svojim strastvenim, virtuoznim vokalom afričkog porijekla dodala jedinstvenu notu žanru, dok je Angus stvorio svjetlucavi proizvod novog doba s hitovima poput Big, Really Want To See You Again i We Love. Bend je u svojoj karijeri surađivao sa zvijezdama kao što su DJ Tiesto, Azari & III, KiNK i mnogim drugim.

sea star desk
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2