Skip to main content
  • 5.04.2017.

Preko uha do srca – 5. izdanje Indirekt Music&Art festivala

Kao trijada petica, direktno u Umag na Indirekt Music & Art Festival, stiže pet bendova iz pet država na baš, ni manje ni više, peti rođendan ovog nezavisnog festivala.


Oni nezavisni koji ne moraju polagati račune bilo kome osim muzama, osobnoj odgovornosti i eleganciji življenja u glazbi, imaju mnogo veću slobodu žanrovski lutati, svijetliti baterijama u zakutke u kojima se obično, daleko od mainstreama, kuhaju prekrasne priče.

S Indirektom se družimo od 1. do 4. lipnja, u intimnom prekrasnom prostoru kampa Veli Jože u Savudriji gdje će se i ove godine okupiti regionalna nezavisna scena, zavučena u šumi, u hladu borova, tik uz more. Čekaju nas tri dana uživanja u sakupljenoj kreativi nezavisnih entuzijasta koji glazbom, slikom i pisanom riječi dodaju malo boje našoj svakodnevici. Prvi istarski festival nezavisne glazbe tako stiže u drugom valu lineupaša uz pet elektroničkih bandova na rubu stvarnog i eksperimenta, a s tobom su:

1. minimal techno guitar duo – NT Wave & Fen (Hrvatska)
2. industrial synthpop trio – Torul (Slovenija)
3. elektro garage pop trio – GroznyCorp.(BIH)
4. eksperimentalni pop rock bend- His Clancyness (Kanada/Italija)
5. psihodelični elektro/dream pop duo – Ti (Srbija)

NT Wave & Fen nije baš uobičajeni par. NT Wave, odnosno Valent Samardžija, treba samo gitaru, pedalu i pick up – uređaj u obući, i jednom prilikom na koncertu u Novalji upala je vokalna solistica Fen. Jedna dionica kasnije i priča počinje.  Svaka pjesma ovog dua je unikat, a njihovi koncerti nerijetko se pretvaraju u techno party koji se žanrovski prelijeva iz otvorenih širokih stereo ambijentala do usko definiranih plesnih groovija sa mantričnim elementima.
{youtube}G6DrKyVkU_0{/youtube}

Torul je alternativni tročlani industrial/synthpop bend iz Slovenije koji je osnovao poznati glazbenik, producent i DJ Torulsson.  U pratnji klavijaturiste Boruta i novog šarmantnog pjevača Maja, koji se odmah uklopio natprosječnim vokalnim mogućnostima, u Umag dolaze predstaviti najnoviji album simbolično nazvan Reset. Ovo je za njih kraj jedne ere, a početak novog razdoblja. Preporučujemo ljubiteljima White Liesa, Depeche Modea, melankoličnog darkwavea i plesnog elektro-popa.
{youtube}qTD3cMSYV2c{/youtube}

GROZNYCORP. su tročlani elektro garage pop bend, okupljen kao nastavak benda Grozny. Danas ga čine Fadil, Faruk i Mirza. Prvi album „How To Forget The Missing Pieces“ objavili su krajem 2016. pod beogradskom etiketom Lampshade Records. Pjesme su im prožete melankolijom i melodičnim vokalom uz prisutnu dihotomiju tako da svaku pojedinu melodiju i stihove možete dvojako osjetiti i protumačiti. Iz pouzdanih izvora smo saznali da su im nastupi spektakularni. Preporučujemo ljubiteljima riječke grupe Jonathan.
{youtube}FDQP3a-dshU{/youtube}

His Clancyness je kanadsko-talijanski eksperimentalni pop-rock bend iz Bologne iza kojeg stoji Jonathan Clancy. Internet blogovi su ga počeli zamjećivati još 2009. dok je bio lo-fi projekt 'iz spavaće sobe'. Prijatelji Giulia, Jacopo i Nico mu se uskoro pridružuju na synthu, bubnjevima i bassu čime postaju punokrvni bend. Pjesme su im žanrovski raznolike, od sanjivih melodija i shoegazea do psihodeličnih struktura, art rocka i post punka. U Umag dolaze promovirati najnoviji album Isolation Culture. Ukoliko ih niste uhvatili u veljači u klubu Klub., Indirekt je idealna prilika da nadoknadite propušteno.
{youtube}0edkP3WS5I4{/youtube}

Grupa Ti je psihodelični dream pop duo iz Beograda koji čine Makedonci Ilija (gitara, bass synth, vokal) i Trajče (elektronski bubanj, vokal). Od skromnih početaka i proba u dnevnoj sobi Ilijinog stana, dvojac je s albumima Vidimo Se i Život u Dvoje učvrstio poziciju regionalnih miljenika. Jednostavni hipnotizirajući tekstovi, opijajuća poezija i dvoglasje obuzimaju i stvaraju ugodnu atmosferu. Idealan su soundtrack za lijena kišna popodneva provedena sa suhe strane prozora ili kasna buđenja u danu bez mnogo obaveza.
{youtube}0f6WQqP5JIM{/youtube}

Uskoro stiže i nova runda izvođača pa dok grizeš nokte slobodno prati ekipu na Facebooku, Last.fm-u , Instagramu i Twitteru.

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2