Skip to main content
  • 4.11.2016.

Soundwave objavljuje prva imena za 2017.!

Val je manifestacija energije koja upravlja svime u prirodi, na najsitnijoj mikrorazini elektromagnetni valovi, čiji miniskulni dio spektra vidiš, oblikuju tvoju stvarnost.

 
Čitav svemir vibrira u sićušnim strunama, no ti si danas ovdje kako bi istražio onaj tebi najdraži val  – zvučni. S svojim transverzalijama sonornog, zvučni zid probijamo u 9. izdanju, za najbolji alternativni indie festival nominiranog, Soundwavea. Gdje? Kraj sasvim drugih stvarnih morskih valova koji u makro svijetu oponašaju formu svojih mikro sestrica, u The Garden Resortu u Tisnom.

 
Soundwave se vraća u kao jedan od najdugovječnijih kontinuiranih evenata regije koji je mutirao u mnogo veću hidru i sada, gotovo desetljeće nakon početka, okuplja plesače sa čitave kugle stvarajući bešavnu odiseju spoja festivala i odmora za sasvim drugačije iskustvo Jadrana. Žanrovska šetnja ove godine vodi kroz broken beat, reggae, afro, house, disco, acid jazz, hip-hop, navraća u soul, funk, drum and bass, poziva vokaliste, rappere i još mnogo toga, ohrabrujući svoje goste da istraže još neistraženo i odu bogatiji za ljubav prema nekom novom žanru.
 
Zrcalnom simetrijom raznovrsnosti žanrova dublira se i multifacetiranost umjetnika objaveljnih u prvom krugu pa tako stiže Roy Ayers, koji će u live varijanti donijeti američki funk, soul i jazz. S četiri desetljeća u glazbi Ayersa vjerojatno bolje poznaješ pod pseudonimom kuma neo-soula. Posebno nam je užitak predstaviti i da će na jadransku obalu sletjeti i Gilles Peterson, jedan od najznačajnijih britanskih DJ-a, radijskih ličnosti, producenata, lutaoca i sakupljača svega glazbenog i vlasnika labela. On će sa sobom donijeti karike koje nedostaju na poveznicama izmeu soula, hip-hopa, husea, afra, latina i electronice. Kada tvrdi jazz sretne elektroniku na opni se rađa alias GoGo Penguin s mješavinom mnimalističkih piano melodija, dubokog bass užitka i elektroničkim maksimama inspiriranih bubnjeva tj. zvukom koji ih je ujedno uveo i kao nominirane za Mercury nagradu.

 
Yussef Dayes i Kamaal Williams (aka Henry Wu) dolaze kao dualnost Yussef Kamaal, čiji debitantski album "Black Camp", nakrcan jungleom, grimeom i broken beatom, ispada u studenome. S nama je i electro pionir koji je započeo na ulicama New Yorka u 80-ima, Egyptian Lover. Kao rapper, DJ i producent u korijene ubraja sve od West Coast hip-hopa do elektra, a među nezamjenjivu opremu ubraja 808-icu, mikrofon, vocoder i SH-101 bass sintesajzer. Na pozornice Soundawavea stiže i povratnica Josey Rebelle, dama koja donosi house i techno koji se proteže kroz vrijeme i prostor dok simultano iskopava rijetki groove, soul i garage.
 
Plešeš i na eklektičnu ekipu koja dane provodi noseva zakopanih u opskurne zaboravljene ploče husea i disca, Horse Meat Disco, kojima se na lineupu pridružuju i eskperimentalni beat istražitelj MNDSGN, odrastao u New Jerseyu uz gospel glazbu B-Boy kuturu, a damski dio ergele pojačava još i Donna Leake iz Brilliant Cornersa.

 
No uz glazbu, odgovorni za crtaćom pločom i ove godine će pozvati najdraže urbane umjetnike i ilustratore iz čitave Europe ne bi li The Garden Resort iznova pretvorili u mali vizualni Eden, a vraća se i kino na otvorenom uz prikazivanje domaćih filmova nezavisne produkcije. Sve je još ovdje – plaže, Olive Grove, Barbarella's, ronjenje, pecanje, rentanje broda za traženje skrovitih uvala… I sve ovo uz soundtrack eklektičnih glazbenih gušta koje ćeš rijetko imati prilike uhvatiti na domaćoj obali. Ovo cjelovito životno iskustvo koje grabi sva osjetila trajat će od četvrtka 27. srpnja do ponedjeljka 31., a svi vi ranoptičaši koji već znaju gdje će čekati ljetne zore upad ste si slobodni ugrabiti za 99 funti ili pak 130 u varijanti u kojoj su uključeni i klubski partyji kao i ples na palubama brodova daleko na pučini. Za novi vla umjetnika i sve informacije koje bi te još mogle zanimati ostani uštekan na https://www.soundwavecroatia.com/.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk