Skip to main content
  • 4.11.2016.

Što nas čeka u/na Pločniku u prvoj polovici studenog?

Tamo na križanju Međimurske i Slovenske stoji jedan sasvim poseban komadić zagrebačkog pločnika, koji nije smatrao potrebnim smišljati nepotrebna imena već je jednostavno prihvatio svoju intrinzičnu ontologiju urbanog prostora, nazvavši se jednostavno Pločnik.

 
Nastao od ljudi ovoga grada za ljude istih tih ulica i svih onih koji se na njima osjećaju dobrodošlima, širom otvorenih vrata zove na plesno/edukativno/zabavno/kulturnu polutku studenog.
 
Ljubitelji sedme umjetnosti u petak, 4. studenog, aka danas, od 22 do 2 ujutro uživaju na novom legendarnom tulumu zagrijavanja za Zagreb Film Festivala, koji će se održati od 12. do 20. studenog, a tvoju plesnu noć u Pločniku režira Lucija. Upad ti je besplatan a cuga jeftina, pa za malo neobičnijeg petka znaš kamo.

 
8. studenog Pločnik se posvećuje hvale vrijednoj vještini chillanja na ChillBar @ Pločnik, uz pozadinsko žuborenje chillouta, downbeata i freestyle projekta koji su davne 2003. pokrenuli Igor Richma i Rale Pipal. Stanka od nekoliko godina službeno je sada mrtva i vračaju se sa svojom galzbenom čitaonicom u novom ruku. Također upadaš za nula novaca i plešeš opušteno i katarzično slobodno od 22 do 2 ujutro.

 
U četvrtak, nadnevka, 10. studenog, u Pločnik se smješta japanski umjetnik Nao Katafuci, koji uz pomoć električne gitare i synth kutije stvara hladnu ledenu noir romantiku nove elektroničke priče. Rođen u Tokiju, seli svoj glazbeni talent u New York, a ustoličio se kao element rastuće minimal synth scene svjetske metropole. Nao stiže u sklopu svoje zimske turneje, a za pultom mu se kao podrška pridružuje i domaći znatiželjnik glazbe na struju – Zarkoff. Iza imena Zarkoff stoji pokret sisačkog nam Saše Rajkovića s CV-jem koji se proteže deset godina i uključuje pozamašnu količinu autorskih radova, suradnji i remixeva i noći provedene na domaćim i internacionalnim podijima uz specifični electro/darkwave/techno koktel u prstima. Pleše se u standardnom temporalnom određenju od 22 do 2 ujutro, a istoga dana možeš se pridružiti i jezgričnosti edukativne KS Jezgre na otvaranju izložbe ”Kako izgledaju klubovi jutro poslije" u 17 sati.

 
Petak, kozmički posvećen brojkama 11.11., u Pločnik dovodi Dražena Franolića, Kamenka Ćulapa i Marka Jovanovića koji predstavljaju svoje novo ostvarenje, album ”Put”, upravo objavljen pod okriljem Geenger Recordsa. Družimo se uz svirku, čavrljanje i vino od 12 do 18 sati, a druženje ujedno i dublira kao najava nastupa u sklopu Nebo Festivala u SC-u 14. studenog. Upadaš besplatno, dok novi nosač zvuka, uhvati li ti uho, možeš nabaviti po promo cijeni. 

 
I šećer, koji po svojoj uvriježenoj desertno šećernoj prirodi dolazi na kraju, je konferencijsko-edukativni program Jezgre koji će se protezati od 13. do 17. studenog s temama poput "Osnivanje DJ udruge", "Razvoj festivalskog turizma", "Glazbena produkcija i utjecaj medija", "Izdavanje glazbe", "Ulične droge i Hamlet", a ti si detaljni raspored pogledaj ovdje. Za finalnost četvrtka 17. studenog pak skokni na "CYCLE "live sessions" with Jan Kinčl/Regis Kattie" od 22 do 2 ujutro.
 
 
Jan ti poručuje: ”Okej, imamo malo drugačiju akciju nego do sada 🙂 Regis Kattie je francuski jazz klavijaturist trenutno baziran u Zagrebu, s kojim zadnjih godinu dana provodim dosta vremena u studiju. Kroz druženja i kroz te sessione smo shvatili da imamo dosta dobar vajb zajedno i da bi bilo zanimljivo tu situaciju preseliti u neko live okruženje među ljude… Brat Duić će se pobrinuti za muziku prije i poslije nastupa, a kako bi lajv mogao zvučati možete vidjeti na ovom kratkom jamu snimljenom kod mene u studiju:”
{youtube}UrJhFpoA-r4{/youtube}
 
Eto, biraj na eci-peci ili ih pokemoniraj i skupi sve. Kako god odlučiš šetati Pločnikom, oko možeš posuditi i digitalnim hyperlokacijama ovdje: 
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2