Skip to main content
  • exit festival
  • 8.11.2012.

Srpska Vlada ne želi više financirati Exit

Nakon 13 godina održavanja jednog od najboljih europskih festivala i definitivno onog koji je po mnogo čemu digao Srbiji rejting u svijetu, a Novom Sadu veliku popularnost, Vlada Srbije i Ministarstvo kulture ne žele više izdvajat sredstva iz proračuna za njegovo financiranje.

Naslovna foto

exit festival

Ranije smo već spominjali kako se EXIT moguće neće ni održati sljedeće godine, iako je po mnogima bio najbolje uložen novac srpske Vlade, organizatori festivala nisu dobili ni mogućnost da ga obrane pri donošenju ove odluke. Osim toga Bojan Bošković, generalni menadžer ovog festivala potvrdio je da je prije nekoliko dana, dao ostavku na tu poziciju, jer je predložio godinu dana pauze kako bi se festival redizajnirao i prilagodio vremenu, no njegov prijedlog nisu prihvatili ostali vlasnici branda.
{youtube}61910xYKDdE{/youtube}

Osnivači Festivala će u narednom periodu obaviti razgovore sa relevatnim državnim organima oko uspostavljanja javno-privatnog partnerstva u cilju nastavka i povećavanja pozitivnih efekata festivala za Srbiju.

Predstavnici Exita naglašavaju da ulaznica za Sziget festival u Budimpešti košta 230 eura, dok se cijena ulaznice za Exit kreće od 50 do 100 eura, kao i da su budžeti komercijalnih sponzora u Srbiji desetostruko manji nego na Zapadu – piše B92.

exit festival 2012

"U Srbiji i regionu, uslijed niskog standarda mladih, festival nije u mogućnosti da prodaje ulaznice po ekonomskim cijenama"  – navodi se u priopćenju koje je potpisao marketing menadžer Miloš Ignjatović i u kome se dodaje da je za normalno funkcioniranje festivala neophodna podrška države.

 "Grad Novi Sad će nastaviti financijski pomagati festival EXIT, ali će insistirati na izveštajima gdje su otišla uložena sredstva" – rekao je Tanjugu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Prema njegovim riječima, visina sredstava bit će opredeljena na osnovu programa koji bude predočen od strane organizatora.

Bojan Bošković shvaća da je njegova odluka o ostavci na mjestu generalnog menadžera  pogubna: "Pogubna je, naravno. Ali, mnogo je pogubnije što se tako ozbiljne odluke donose na prečac i bez ikakvog znanja o onome o čemu se odlučuje. Mi smo u uništenoj Srbiji napravili nešto o čemu svijet govori već godinama. Doveli smo više turista nego što je bilo ko mogao da sanja. Promijenili smo grozni imidž koji je ova zemlja imala. I sad nas nitko nije ni nazvao da popričamo. Da nas recimo pita – OK, ako vam ukinemo pomoć, kako ćete?".

exit festival 2012

"Mi smo se teško izborili za partnerstvo s ovom državom. Prve tri godine nismo dobili nijedan dinar državnog novca. Kad su vidjeli da nećemo propasti, ubijedili smo ih da nam pomognu da sve dignemo na svjetski nivo i uspjeli smo. Ali na svaki dinar obezbijeđen od države mi obezbijedimo još četiri do šest za budžet festivala. A na svaki euro uložen u budžet festivala od strane države, gosti ostave od 25 do 35. Ne nama, već ekonomiji Srbije – u hotelima, u taksijima, u pekarama. I to su podaci nezavisnih istraživača. Mi smo partneri ove države i usuđujem se reći mi smo među najozbiljnijim partnerima koje ova država ima. A ovako se s partnerima ne postupa – ističe on, i dodaje da kada je u pitanju Novi Sad, Exit je prilika za posao i zaradu za tisuće ljudi u tom gradu i Srbiji."

brejcha 2
soul gravity mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2