Skip to main content
  • 12.01.2023.

Budućnost scene je u dobrim rukama, a ovi kolektivi probudili su novu iskru

Često se moglo čitati o zlatnim danima hrvatske elektroničke scene te kako se nekad partijalo

Piše: 

No sad je došao red na novi val izvođača, kolektiva i klupskih večeri koji svoju ljubav prema elektroničkoj glazbi prenose novom naraštaju partijanera. Izdvajamo nekoliko primjera koji opravdavaju narodnu poslovicu da na mladima svijet ostaje.

Kolektiv koji je pokrenut 2021., a svoju eksponencijalnu traženost doživio 2022. je Underground d.o.o. poznat i kao TECHNOKRACIJA. Eco-friendly kolektiv popularnost je stekao s partyjima na napuštenim lokacijama, najčešće na površinama grada Zagreba i njegove okolice. Hvalevrijedne su njihove akcije čišćenja prije i poslije “đuskica” kako bi površine na kojima se plesalo bile čište, uredne i na primjer drugima. Prošle godine kolektiv je zauzeo svoje mjesto i na klupskim plesnim podijima, a opus djelovanja su proširili i u druge krajeve Hrvatske. Klupske večeri su im tematskog tipa, a na njima najčešće drmaju beatovi hard techna i trancea. Osim na underground lokacijama i u klubovima, setove članova TECHNOKRACIJE možete uhvatit na tjednoj bazi na njihovom SoundCloudu kojeg oni koriste kao mali online radio.

 

Jedan od dijelova Hrvatske koji dobije najmanje pažnje je Gorski kotar no da on bude u fokusu pobrinut će se skupina mladih entuzijasta i zaljubljenika u elektroničku glazbu koji su se okupili u Greenlight kolektivu. Družina iz srca Gorske Hrvatske okupila se 2022. u Delnicama, a svoj put su započeli s objavom setova na YouTubeu popraćenih predivnim pejzažom i prirodom što ih je dovelo do organizacije vlastitih klupskih večeri u Rijeci. Gostovali su u Crkvi, Portunu i The Beertija Klubu, a doveli su i jedno strano gostovanje. Na njihov poziv u Rijeku je stigao britanski elektronički duo Kassian. Naglasak na njihovim događajima je posebno uređenje prostora s raznim biljkama kako bi stvorili intimnu zelenu atmosferu. Zvuk koji se može čuti od Greenlight kolektiva je u ritmovima minimal i deep housea, dok nerijetko naprave izlet i u druge malo više funky i groovy grane housea.

 

Prije nešto više od godinu dana, za vrijeme tada još aktualnih pandemijskih mjera, skupina partijanera željnih zabave nedaleko od Splita organizirala je ilegalni rave u šatoru na tajnoj lokaciji. Nakon uspješnog prvog ravea, uslijedio je još jedan na kojeg ste mogli upast samo ako ste dobili lokaciju na WhatsApp grupe ili preko poruke na Facebooku i Instagramu. Pravi mali pokret pod imenom Obsession Rave se okupio, a sebe opisuju kao “rave pokret zaluđen technom i hard technom”. U kratkom vremenu djelovanja organizirali su rave na ušće Neretve, a dobili su priliku odraditi klupske večeri u Judinom Drvu, Boogaloou i Crkvi. Na svojim gostovanjima u klubovima uz rezidente doveli su imena poput DJ Jocka, Muhija, Acora i SZG-a.

 

FAKAT Fajn je klupski program sa sjedištem u Zagrebu iza kojeg stoji Karlo Lipkovac poznatiji kao Lipi. Priča je krenula sa setovima uz zalazak sunca na obali zagrebačkog Jaruna u Aquariusu na ljeto 2020. Svake srijede uz najbolje od disca, funkyja, minimala i housea prelamalo je radni tjedan i donosilo predah od svakodnevice. Uz Lipija, često su nastupali i Kobali, Goristory, Freez, Medo i drugi…Svoj sunset termin 2021. su odrađivali u Gallery Clubu, a FAKAT Fajn večer se mogla uhvatit i u drugim barovima i kafićima u Zagrebu. Na ljeto 2022. FAKAT Fajn se predstavio publici LMF Festivala, a godinu su zaključili s večeri u klubu DVA OSAM.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli

Rejvnesansa je kulturno-umjetnička manifestacija iza koje stoji grupa mladih zaljubljenika u glazbu i druge vrste umjetnosti. Publici predstavljaju neklasični, nadograđivani rave na višoj razini uz odabrane kvalitetne umjetnike i glazbenike. Cilj Rejvnesanse je povezati ljude dobre volje sa pozitivnom energijom, gdje postoji sloboda izražavanja pojedinca uz međusobno poštovanje. Na manifestaciji ne postoji VIP zona, jer je svaki sudionik u njihovim očima VIP. Uz glazbene setove, Rejvensansu upotpunjuju izložbe, plesni performansi i vizualne produkcije koje plijene pažnju. Za svoj rad u 2022. nominirani su za Art produkciju godine u regiji na nagradi Ambasador.

 

 

dobar house desktiop
brejcha 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju