Skip to main content
  • 15.01.2023.

Preminuo tvorac prve diskoteke u Jugoslaviji – Pero Ivulić Francuz

Avangardist koji je bio ispred svog vremena

Piše: 

U prosincu 2022., Splitom je odjeknula vijest da je u 85. godini preminuo Petar Ivulić poznatiji kao Pero Francuz. Rođen u Podravskoj Slatini, život ga je odveo u Herceg Novi, Split, Pariz, Jelsu, Bol pa opet Split.


Foto Duje Klarić (Cropix)

Kroz svoju karijeru bavio se kolekcionarstvom, galerijama, tuzimom, politikom, ugostiteljstvom, ali po čemu ga mi pamtimo je njegova diskoteka koja je bila prva na području bivše Jugoslavije, otvorena prije 59 godina u Jelsi na otoku Hvaru.


Foto Club Amfora

Dio mladosti je proveo u Parizu koji ga je oformio i na njega utjecao. 60-ih godina prošlog stoljeća od “pituravanjaEiffelovog tornja došao je do prilike da bude maneken za Dior te da se druži sa svjetskim zvijezdama tog vremena kao Brigitte Bardot i Jean-Paulo Belmondo…Kada se vratio u Split, zbog vremena provedenog u Francuskoj dobio je nadimak Pero Francuz koji ga je pratio kroz cijeli život.


Foto Duje Klarić (Cropix)

Povratkom iz Pariza, odlučio se za pionirski pothvat za to vrijeme. 1964. otvorio je prvu diskoteku na području bivše države i to na otoku Hvaru u Jelsi. U to vrijeme diskoteka nije postojala u pisanom slovu zakona. Tako je nastao Night club Amfora u koju bi stalo između 100 i 150 ljudi, bila je opremljena light showom i disko kuglom, a privlačila je ne samo domaće goste već turiste iz drugih krajeva Europe. Zahvaljujući Peri Francuzu, Jelsa je bila centar noćnog života tih godina.

Kroz godine o svom osebujnom životu Pero Francuz prepričavao je anegdote kroz intervjue, a rađeni su i dokumentarni filmovi. Vrijedi svakako izdvojiti dokumentarac Pola stoljeća diskao nastanku diskoteka u Hrvatskoj.

sonic desktop
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.