Skip to main content
  • 4.06.2018.

Carl Coxovi naputci za preživljavanje turneja!

Na idealiziranom pijedestalu onih ispod pulta mentalno sjedi turneja kao jedna od onih kojima bi pjevao "Time of my life" šlager s više ili manje prljavim plesom u backgroundu, iluzija obilja neprekidne niske partyja i neograničenog elan vitala koji ih prati.

Piše: 

No nekoliko noći nakon, "ni kućeta, ni mačeta" metode aerodromske dromomaniije ili neudobnih isprekidanih bus REM faza, bacanje pod zub svega što stigneš, odvojenost od onih koje zoveš svojima voliš, alkohol i poremećeni cirkadijalni ritam malo po malo dlijetom razbijaju tvoju suvislost i imunitet, uništavajući ono što si došao napraviti.

Pa imaš li prijatelja ili prijateljicu koji hodočaste turnejama, činiš li to sam ili planiraš činiti u budućnosti karijere uzmi koji savjet od zaista velikoga koji ovo radi već 30 godina – Carl Coxa. Na  skali znanja ništa ne može zamijeniti iskustvo.

Razmišljaš li o elektronici ili se izurlaš "Oh yes, oh yes!!!" negdje pod binom u oduševljenju glazbenih srsa, teško da ćeš ikako moći zaobići sliku nasmijanog velikog lica gospodina Coxa. Ova golema prezencija iza pulta, čovjek koji ima vlastito poglavlje u povijesti elektronike i dobri duh techna sasvim je svjestan da bi mogao osvojiti svijet da je nužno prvo se pobrinuti za sebe jer nitko ne može lijati iz prazne čaše. Pa kaže:

Pij vodu i dovoljno spavaj!

Uvijek se činilo da je najbolji način da prođeš turneju da piješ što je više moguće vode, da se pokušaš držati podalje od alkohola i svakako droga ili jednostavno nećeš izdržati. San je ključan. Uzmi sav san koji možeš dobiti u bilo kojoj točci jer će ti to pomoći da izdržiš sve. Stvar je u tome da kada si jednom neispavan i imunitet ti padne, nemaš više nikakve šanse.

Manje je više!

Kroz svoje vrijeme sam naučio da je pokušavati stalno povećavati broj partija vjerojatno najgora stvar koju možeš učiniti. Doći ćeš do onoga razdoblja u karijeri kada jednostavno više ne možeš držati korak i krenut ćeš razočaravati ljude oko sebe i sebe samoga, da bi završio u bolnici jer si zlostavljaš tijelo. Tvoje tijelo više neće imati šansu stići samo sebe ako se nešto krene događati u bilo kojoj točci. Nitko nije imun na ovo. Nitko nije robot. I tada ćeš početi prezirati ovo što radiš jer ne živiš život baziran samo na turnejama. I ovo će ti se zaista poigrati s glavom. Moraš uz to imati još nešto što će ti tijelu i umu dati priliku da se balansira i uravnoteži karijeru i privatni život. "Ja sam pokušao to postići životom u Australiji jer jednom kada dođem tamo nema nastupa. Tamo se utrkujem sa svojim autima, putujem i upoznajem nove ljude."

Kada se napokon vratim u industriju spreman sam ići punom snagom u bilo što što sam odabrao činiti. Prije dvije godine imao sam zakazanih 150 gaža, sada imam 35. Još uvijek moram putovati sličnu količinu kako bih bio na ovim eventima, ali kada jednom dođem tam sada sam tamo da isprašim dupe.. Tamo sam 100%. Ako pođeš na gažu ravno s aviona jednostavno osjećaš kako ti energija otječe. Ako ste vidjeli bio koji od mojih nastupa vjerojatno ste me vidjeli kako se znojim, smijem, skačem i dobro se provodim. Ne mislim da bi 56-godišnjak trebao raditi ovo što ja radim. Trebao bi pušiti lulu u papučama i govoriti "Znaš što? Gotov sam  s time". Da sam nastavio tempom koji sam imao sa 150 gaža, ne bih sada bio ovdje. Bio bih dva metra pod zemljom. Na kraju dana ne možemo gurati sebe do nehumanih granica kako bismo radili to što radimo. To je nemoguće.

Jedi zdravo!

Pokušavam jesti što je laganije moguće kako bih dao šansu tijelu da probavi hranu. Neki DJ-i prije izlaska na binu pojedu golemi odrezak, zaliju ga vinom i dodaju veliki puding. Kasnije, kada skačeš, prvo što želiš je pobjeći na WC jer želucu nije jasno što se sada događa. Kada odeš u Južnu Ameriku i ljudi te žele izvesti na obrok, sve što žele je nahraniti te mesom i krumpirima. ja kažem "Ne, trebam salatu i ribu". Pogledaju me kao da sam im ubio prvorođeno. Nakon nastupa si mogu dozvoliti i nešto veće jer znam da će mi želudac to moći probaviti naredni dan. Kada odrađuješ gažu ili si stalno u pokretu to može biti zaista teško. Nitko ne želi zaspati pretrpanog želuca, pa se ne želiš natrpati ni prije spavanja. Moraš imati sustav samoodržanja i poznavanja vlastitog tijela i onoga što može i što mu se ne sviđa.

Povedi nekoga kome je zaista stalo do tebe!

Jako je važno sa sobom imati nekoga kome je zaista stalo. Uvijek sam imao prijatelja sa sobom. Ako vidi da se oko mene počinju događati stvari s kojima nije sretan uopće mi ih ni ne spominje, jednostavno ih riješi. Imamo dugotrajni odnos koji traje preko 20 godina. Većina brakova ne traje toliko dugo. Od prvog dana se razumijemo i razumijemo da se brinemo jedan za drugog. Ja brinem o njemu jednako koliko on brine o meni. Ako uz sebe imaš nekoga tko se konstantno ljuti, samo uživa i nije ga briga koja je sljedeća postaja i zna li promotor sve potrebno… ovdje počinje stres. Jednom kada se to dogodi nema povratka na staro osim da se riješiš te osobe. Najbolje je da je to stari prijatelj koji te poznaje još iz škole ili jedno od onih cjeloživotnih prijateljstava. Uzmeš li nekoga sasvim novoga za ovo, oni su tada samo poznanik, nisu prijatelj. Prijatelj već zna što želiš.

Pokušaj ne biti pod stresom!

Manje stresa je ključ za putovanja na način na koji to činimo mi DJ-i. Stres nema nikakvu poantu. Znači da ti je tlak nizak. Nisu li monitori baš onako kako treba, umjesto da samo urlaš i dereš se, samo radi s onime što ti je na  raspolaganju i napravi od toga najbolje što možeš. Također, pokušaj se opustiti u okruženju u kojemu jesi. Ja si nastojim dati tri dana po gaži. Recimo ako idem u Prag, želim doći tamo dan ranije. Tada mogu sjeti, imati divan ručak s promotorima ili bilo kime tko je tamo taj dan, na dan eventa mogu razgledati i udomaćiti se, mogu odraditi zvučnu probu i odmoriti se. Tada ću odraditi party i vratiti se u hotel da se još malo naspavam.

Pa eto razlika između dobrih i loših, privremenih bljesaka i trajnih svjetionika, prolaznih i onih koji ostaju desetljećima je čini se uvijek vezana na nekoliko zaključaka istim linijama – poznaj sebe i svoje tijelo, pazi na sebe i one koji paze na tebe, kontroliraj nutrinu kako bi mogao kontrolirati bilo što iz vana. Pa kada čuješ dobar savjet iz legitimnog izvora poslušaj. Ne stigneš sve greške u životu načiniti sam.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk