Skip to main content
  • 3.06.2018.

Broj rave demonstranata u Berlinu 4 puta premašio broj desničara u maršu!

Kritična masa, točka pucanja, socijalni lijevak spram jednoga… sve su to divne stvari posebice kada su na strani dobra, slobode, kulture i glazbe.

Piše: 

Stvari počinju kao inklinacije, ideje, kamen u cipeli koji jednostavno ne ostavlja na miru i svaka akcija rezultira svojim protuparnjakom kako ne bi nastao vakum moći ili snage, i prekršio neko od fizikalnih pravila energetskog reciprociteta. A ne vodi nužno do B i uzročno posljedični slijed  nije jedina moguća instanca tumačenja događaja, no Occamova brtva bi sugerirala da je najjednostavnije tumačenje obično u velikoj većini slučajeva ispravno.

Pa je tako najednostavnije tumačenje ovog rave protesta bezrazložno uplitanje desničara u klupsku kulturu Berlina i britva je zarezala napetu kožu razmirica između krajnje desnice koja cilja sputati kulturno tkanje i glazbu grada odgovornog za Europski techno. Berlinska nedjelja tako je održala obećanje rave protesta protiv desničarskom okupljanja i marša u okrugu Mitte. Oko 20 000 anti-AfD (njemačka politička stranka "Alternative für Deutschland") demonstranta sakupljenih od najmanje 13 odvojenih skupina i članova berlinske klupske zajednice, nasuprot samo 5000 koji su došli podržati represivne politike stranke.

Berlin je na tren postao primjer demokratske slobode da se buniš protiv rigidnih birokratskih struktura često sasvim slijepih na realnost i stvarnu želju većine koja im je i dala političku moć. Protest je pod budnim okom držalo 2000 policijskih službenika koji napominju kako je najveća potreba sila bila uporaba "pepper spraya" kako bi spriječili rave demonstrante da probijaju barijere koje su ih dijelile od simpatizera stranke, dok je protest uz kamione iz kojih je treštala elektronika naposljetku postao i ulični rave pod paskom lijevoj polutci političkog aparata naklonjenog, kolektiva klubova i partyja "Reclaim Club Culture".

Glazba spaja, tješi, puni, vodi i nosi kulturnu kralježnicu grada. Glazba je oduvijek imala moć otpora i neke stvari se ne mijenjaju, a berlinska clubbing scena nastavlja se dalje boriti za svoje pravo da pleše. Znaš kako to ide – ako netko ne razumije nije njemu niti namijenjeno, čime nema niti pravo glasa  vezi njegova odvijanja – bio to rave, tvoj život, ljubav ili bilo koji drugi životni odabir koji ne šteti nikome drugome.
 

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2