Skip to main content

Dimitri Hegemann u pokušaju regeneriranja Detroita

Dimitri Hegemann osnivač kluba Tresor, jednog od najbitnijih u povijesti Berlinske techno scene pred sebe je stavio najveći izazov do sada, želi regenerirati Detroit i njegov noćni život.

Piše: 

Tresor kao klub i label, spadaju među najcjenjenije platforme techno scene gotovo tri desetljeća. Na glavnoj poziciji istih stoji jedan čovjek, Dimitri Hegemann. Veteran, vizionar i revolucionar zauvijek je promjenio sliku Berlinske scene. No, iste nebi bilo bez grada Detroita. Veliki dio zasluga za uspješnost i popularnost techno scene u Berlinu ide upravo prema Detroit i njegovim umjetnicima.

Upravo ta činjenica u Hegemannu je stvorila ideju kako je isti ostao dužan cijeloj sceni Detroita, sa čijih ulica je priča o technu i krenula. Kako bi se odužio na pravi način 62-godišnjak je čvrsto odlučio pomoći pri uzdizanju noćnog života Detroita pri čemu će se osjetiti i bitan ekonomski rast.

Njegov peti posjet Vijeću Detroita imao je sve pozitvne indikatore da se ideja provede u djelo, no ubrzo su stigli i problemi jer gradonačelnik Duggan ostavio je mišljenje kako grad ima važnijih stvari za rješevati od gradnje detroitske verzije Tresora.

Mnogi sa time nisu upoznati, no bez obzira na Movement festival koji za svoga održavanja okuplja na desetke tisuća ljudi, grad u ostalim danima, tjednima i mjesecima, zjapi prazan. Noćni život Detroita mrtav je poslije 2 sata iza noći. Iz slučaja Tresor, Dimitri Hegemann zna koliko jedna takva institucija može značiti za njegov grad. Ako netko ima moć i snagu oživiti scenu Detroita onda je to upravo Hegemann. Detroit je zadnjih godina u krizi jer njegovi stanovnici nisu prepoznali utjecaj glazbe pa se iz toga razloga brojni umjetnici sele u inozemstvo.

U pokušaju da dobije slobodno ruke te krene u re-dizajn scene Detroita, Hegemann je pozvao izaslanike grada na jedan od autentičnih 12-satnih partija u klub Tresor. "Nisam si mogla pomoći, nego se smijati na prizore kako skupina srednjovjekovnih birokrata hoda u velikoj Kraftwerk-skoj zgradi, zatim izlaze iz nje deset sati kasnije natopljeni znojem, držeći jedni druge pod ramenima."

Grad sa čijih ulica je proizlaša jedna neprikosnovena kultura koju cijela elektronička scena štuje, danas je suoćena sa velikim problemom noćnog života. "Mislim da ako se nađe 200 do 300 ljudi na underground partiju, možemo reći da je to nevjerojatan uspjeh." rekao je Ryan Spencer, organizator serije evenata Freakish Pleasures.

Svoju ideju Hegemann je na vidjelo iznio posjetiteljima Detroit-Berlin Connection, koja okuplja kreativne pojednice i zajednice iz dvaju grada s ciljem razvoja kulturnog i gospodarkog rasta u Detroitu. Njegov plan bio je otvoriti klub u jednom od najvećih napuštenih zemljišta grada, Packard Automotive Plant. Proces izgradnje cijelog kompleksa na kojemu bi se našao i klub o kojemu Hegemann sanja dovršen bi bio kroz razdoblje od deset do petnaest godina.


 
Ideja živi dalje, jer Hegemann od nje ne želi odustati, pregovori će trajati još koje vrijeme no bez obzira na ishod, Hegemann je već ovime podigao Detroit i njegove stanovnike na noge. U cijeloj priči ne radi se samo o izgradnji klupske scene tamo, već je njegova zainteresiranost šire prirode. Želi izgraditi bolji svijet kroz samoizražavanje i komunalno uživanje. U svijetu u kojemu vlada cinizam, snaga Hegemanna leži u tome da ljudima nudi rijetku nadu, jer to je prvenstveno bitno za mlade ljude koji će prestati pakirati kofere i krenuti put Berlina već će u vlastitom domu pronaći sve potrebno za uspješnu budućnost. Ovo je projekt na duge staze, u koji treba uložiti puno truda, ali upravo to je ono što ga čini uzbudljivim.

Izvor – [ResidentAdvisor]

 

brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2