Skip to main content
  • 26.04.2020.

EU objavila – festivali i koncerti će se odobriti tek u zadnjoj fazi

Pošto su vlade u Europi počele izrađivati ​​izlazne planove, Europska komisija objavila je smjernice u kojima naglašava postupno ponovno pokretanje socioekonomskih aktivnosti

Piše: 


Europska komisija objavila je skup smjernica o tome kako države članice trebaju početi izlaziti iz izolacije, ukazujući na to da su masovna okupljanja poput festivala i koncerata možda posljednja vrsta društvenih aktivnosti koja će se ponovo pokrenuti.

U dokumentu pod naslovom „Zajednička europska mapa puta za ukidanje mjera zaštite od Covid-19“, Komisija predlaže „postepeno“ vraćanje okupljanja ljudi.

Redoslijed predložen u dokumentu, počevši od ponovnog otvaranja obrazovnih ustanova, nakon čega slijedi maloprodajna aktivnost, povratak restorana, kafića i barova, a zatim masovna okupljanja, u skladu je s izlaznim planovima koje su utvrdile vlade u Njemačkoj, Austriji i Danskoj, Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu, gdje će se započeti veliki događaji vrlo postepeno i to nakon normalizacije stanja.

Komisija naglašava potrebu za postupnim ukidanjem mjera, rekavši da treba ostaviti dovoljno vremena između svakog koraka, nudeći mjesec dana kao nekakav rok u kojem će se vidjeti jesu li mjere učinkovite.

Dokument također opisuje „pristup po fazama“ otvaranja unutarnjih i vanjskih granica, s ograničenjima putovanja između područja s „razmjerno niskom prijavljenom cirkulacijom virusa“.

"Uspješna koordinacija ukidanja mjera zaštite na razini EU također će pozitivno utjecati na oporavak EU"

"Postupno ponovno otvaranje granica trebalo bi dati prednost prekograničnim i sezonskim radnicima i izbjegavati diskriminaciju mobilnih radnika iz EU-a", piše u izvješću. „U fazi tranzicije potrebno je pojačati napore za održavanje nesmetanog protoka robe i osiguranja lanca opskrbe“.

Pristup rezidentima koji nisu članovi EU-a odobrit će se u "drugoj fazi", uzimajući u obzir širenje virusa.

Komisija EU navodi kako namjerava osigurati više koordinacije između svojih država članica. Članovi festivalske i koncertne industrije, uključujući nizozemsku agenciju za kolektivna glazbena prava, kritizirali su nedostatak suradnje na razini EU-a.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2