Skip to main content
  • mike huckaby
  • 26.04.2020.

Preminuo je Mike Huckaby, ikona Detroit house i techno glazbe

Jedan od onih koji su učinili mnogo za elektroničku scenu Detroita više nije sa nama.

Piše: 

Naslovna foto

Mike Huckaby


Mike Huckaby je preminuo u petak, 24. ožujka od komplikacija uzrokovanih moždanim udarom i koronavirusom.


Photo: DJ Times

To su informacije koje je objavio njegov agent Daniel Liakhovitski portalu Pitchfork. Prošlog mjeseca kolega Delano Smith je pokrenuo GoFundMe kampanju kako bi pomogao Huckabyu prikupiti sredstva za liječenje.

"Mike Huckaby bio je nevjerojatan talent i fantastična duša", rekao je Liakhovitski za Pitchfork. "Div, kojeg su duboko voljeli svi koji su ga poznavali. Mikeov je život bio posvećen glazbi. Molim vas, poslušajte njegove pjesme i njegove setove. Njegova glazba govori glasnije od riječi."

Huckaby je kako piše Resident Advisor bio ključna figura Detroit scene

Edukator, dizajner zvuka, zagovornik Motor Citya, čovjek koji je stajao u pozadini legendarnog vinyl shopa Record Time prikupivši time enciklopedijsko znanje o glazbi, a isto tako smatran je i kao vrlo utjecajna osoba tamošnje scene.

Među rijetkima koji su poznavali sve korijene i kulturu elektroničke plesne glazbe. On je osoba koja mogla vidjeti izvan hypea i podjela unutar scene. Mike je točno znao što je glazba.

Mike Huckaby postao je najzaposleniji remixer iz Detroita u posljednjih nekoliko godina. Samo prošle godine je imao preko 40 nastupa na velikoj svjetskoj turneji koja je prekinuta širenjem koronavirusa.

Mike je bio zauzet stvaranjem glazbe na svoje dvije etikete, Deep Transportation i S Y N T H, koje su dobro poznate među underground dj-evima širom svijeta. Radio je sa vrlo cijenjenim produkcijama i remiksima za Deepchord, Juan Atkins, Vladislav Delay, Poljak, Loco Dice, LoSoul i Pacou…

Osim toga, Mike Huckaby je intenzivno gostovao, DJirao i podučavao glazbenu produkciju za Native Instruments i Ableton softverom u Youthvilleu i širom svijeta. Kada dođe do rasprave na relaciji Detroit / Berlin, obično se raspravlja o Tresoru ili Hardwaxu. Prvi nastup u Tresoru zabilježio je 1997. i tu je nastala ključna poveznica na relaciji Detroit / Berlin.

Mike je sa sobom donosio zvuk Detroita od deep housea do techna. Znao je ravnotežu između deep housea i techna kao nitko drugi. Promotori su znali da Huckabya mogu smjestiti na bilo koji floor s obzirom na njegove prostrane setove.

"Sve što mogu reći je da je bio uistinu skromni ambasador glazbe koju je volio", izjavio je za RA utemeljitelj Record Timea Mike Himes. "Umjetnik takve klase imao je ogroman utjecaj na mnoge, ne samo u Detroitu, već svuda. Jako će mu nedostajati."

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2