Skip to main content

Gradonačelnik Novalje najavljuje obračun s party turistima

Novaljski gradonačelnik Ante Dabo kritizirao je ponašanje 13.000 britanskih posjetitelja koji su od 25. do 30. lipnja plesali na Hideout festivalu na Zrću.

Piše: 

Naslovna foto

Plaža Zrće


Isti taj gradonačelnik je prije 10-tak godina krenuo u avanturu iz koje je Zrće preko klubova i PR mašinerije postalo prva hrvatska i svjetski vrlo tražena party destinacija za mlade uz ponudu vrhunskih DJ gostovanja, festivala i klubova. Da nije bilo Zrća i Petrčana danas ne bi bilo ni ogromne ekspanzije scene i festivala Ultre, Sonusa, Hideouta, Dimensionsa, Outlooka ali i drugih, a ne bi ni Hrvatska bila najtraženija festivalska destinacija za mlade.

Probleme valja rješavati zajedno, u hodu i , a ne onda kada je su u pitanju fotelje u gradskom vijeću ili pak lokalni izbori. No, Dabo bi odjednom želio da Novaljom 13.000 mladih koji dođu na Hideout bude kulturno odjeveno, da piju Pipi i grickaju Chpi Chips. Kako je nedavno Gradonačelnik Hvara, Riki Novak izjavio da će dovesti u red noćni život Grada zbog britanskih gostiju koji su od mjesta učinili "sodomu i gomoru", čini se da Dabo koji je za svoj problem znao i prije, tek sada povlači takav potez.

Dabo je tako 10 godina podržavao i gurao party turizam, i imao je dovoljno vremena da kroz desetljeće istraži probleme destinacije i u suradnji sa stanovništvom, klubovima i festivalima donese studije na osnovu kojih bi se mogle zakonski regulirati norme ponašanja party turista. Imao je mogućnost zaposliti komunalne redare koji će držati red, odnosno primati plaću za uspješno obavljen posao, a ne čekati prvi trenutak da popiju pivo u hladovini i na nered odgovore slijeganjem ramenima i skrivanjem po kalama.

No, zašto to Dabo do sada nije učinio?

Na svom FB-u Grandonačelnik Novalje, Ante Dabo, napisao je pismo u kojem se sada ograđuje od tih istih gostiju za čiji dolazak je stvarao temelje prije 10 godina. Sada bi on želio da Novalja bude i destinacija za nautičare i obiteljske turiste, a party turistima planira stati na kraj. Pitamo se, je li moguće da 10 godina stvarate svjetsku priču, a onda to sve bacate u more, jer biste željeli malo uzeti i nautičarima, i obiteljskim turistima.

Da, moguće je u Hrvatskoj.

Stoga ako su plaža Zrće (sa klubovima Papaya, Aquarius, Kalypso, Noa, Rocks, Deep, Euphoria), Novalja i Pag dobili identitet koji na globalnom nivou predstavlja pojam za festivalski turizam, zašto bi sada trebalo takvu ponudu mijenjati za neku drugu. Činjenica je da norme ponašanja izvan plaže za partijanje treba podhitno uvesti, ali to se moglo napraviti i puno prije s obzirom na dugi staž partijanja koji se veže za Pag-Novalju-Zrće.

Pročitajte pismo kojim se novaljski gradonačelnik obratio javnosti, a dobio je hrpu komentara od čega najupečatljiviji s najviše podrške je dala Silvija Vardijan, a osvrnula se na nemar komunalnih redara u centru grada.

Silvija Vardijan komentirala je:

Postovani gradonacelnice Dabo, ne zivim u Novalji ali sam cest gost. Mislim da imate pogresne ljude koji bi trebali provoditi zakon i mjere. Uvijerila sam se sama. Slika, vasi takozvani komunalni redari stoje u centru kod hotela Loza sjede, svaki ima flasu soka u rukama i puse cigaretu. Pored njih prolaze masovno mladi pijani turisti bez majice na sebi. Niti jedan od komunalnih redara je prisao k njima da ih barem upozori a kamoli da ih kazni. Moj suprug ih je upozorio da neka ih napokon kaznjavaju jer tu sliku gledamo vec danima. Ovi nisu ni trepli. Jutros 6 sati izlaz zrce. Pijani na iznajmljenim skuterima bez kaciga redom izlaze. Nigdje nema policije. Smatram da svaki dan za punjenje gradskod proracuna gubimo tisuce kuna. Nadam se da imate snage i volju tu nesta promijeniti. Sa postovanjem

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web