Skip to main content
  • 18.01.2024.

House ritmovi iz podzemlja u režiji perspektivnog beogradskog DJ-a i producenta Dakmana

Upoznajte perspektivnog beogradskog DJ-a i producenta, tvorca hit singla “Noćni život” koji posljednjih godinu dana osvaja plesne podije.

Piše: 

Igor Tobžić poznatiji kao Dakman je beogradski DJ i producent koji je se bavi glazbom već neko vrijeme, ali se s njom ozbiljno bavi tri godine. Dobitnik je trećeg izdanja Let’s Mix It! DJ natjecanja s kojim se njegova priča na elektroničkoj sceni ozbiljno zakotrljala.

Dakman za sebe kaže da je po prirodi veseo i sklon šalama, što se odlikuje i njegovim setovima koji su uvijek obojeni dobrom energijom i atmosferom. Njegovi setovi odlikuju zvukom 80-ih i 90-ih koji su ključni za njegovu inspiraciju, što se odraža kroz glazbu koju pušta u ritmovima deepa, housea, techna sa primjesama elemanata minimala.

Kakvu glazbu pušta, takvu i stvara, doduše tu ideje crpi iz čikaškog deep housea, underground housea i garagea 90-ih godina prošlog stoljeća. Govoreći o produkciji za koju kaže da mu je jača strana, Dakman je jednom prilikom istaknuo: “DJ-ing i produkciju uopće ne razdvajam, ali prednost je to što na taj način mogu da budem jedinstven. Veza s publikom je bolja, jer ipak nešto što ja napravim je moja energija i još ako publika to prihvati, dogodi se najjači osjećaj. Osim toga, i današnja industrija to zahtjeva od nas.”

Dakman iza sebe ima nekoliko izdanja. Izdao je EP prvijenac na headroom recordsu, kao i pokoji singl na Let’s Mix It! etiketi.

No singl koji je pridobio najviše pažnje je izdan samostalno, a zove se “Noćni Život” te danas broji preko 125 tisuća pregleda na YouTubeu. Singl je inspiriran legendarnim srpskim filmom “Mi nismo anđeli” te koristi samplirane vokale glumca Zorana Cvijanovića.

U kratko vrijeme, karijera perspektivnog beogradskog DJ-a i producenta našla se na uzlaznoj putanji. Postao je dobro poznato ime na beogradskoj sceni, a ni u Novom Sadu nije stranac. Svirao je u važnim elektroničkim klubovima poput 20/44, Barutana, Dot, Kult, Half, Tunnel

Posljednja godina posebno je bila zaposlena, osim nastupa u renomiranim beogradskim i novosadskim klubovima gdje je imao prilike dijeliti pult i sa internacionalnim imenima poput Jamesa Zabieala, Matadora i Stefana Noferinija, Dakmanova kvaliteta je prepoznata te ga je plasirala do velikih događaja i festivala.

Nastupao je na događajima poput Disconnection w/ Nat Wendell, Ritmik w/ Toman i EXIT Dance Arena Belgrade Takover s Hot Since 82, kao i na važnim festivalima poput EXIT-a gdje je svirao na Urban Bug pozornici, Lovefesta gdje je zatvarao 99 Stage te Central Dance Eventa.

Kada nije solo za pultom, društvo mu pravi njegov kolega i prijatelj Dakissa s kojim čini ozbiljan b2b tandem. Duo je pokrenuo serijal partyja Mindless, od kojeg bi u budućnosti trebala nastati i izdavačka kuća s kojom bi promovirali novi zvuk i ideje koje dijele.

Osim u DJ-ingu i produkciji, Dakman se okušao u još jednom poslu elektroničke glazbe. Proteklog ljeta radio je kao host za artiste u beogradskoj Barutani. Iskustvo je opisao kao intezivno i nezaboravno, a tijekom ljeta, imao je prilike upoznati i raditi s Jeff Millsom, Sashom & John Digweedom, DJ Tennisom, Jamesa Zabielom, Petrom Dundovom, Kristijanom Molnarom

Nakon kratkog predaha koji je uslijedio nakon Nove godine, Dakman će se ponovno naći za pultom ovog petka s Dakissom u novosadskom nagrađivanom klubu Tunnel.

soul gravity desktop
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.