Skip to main content
  • 15.02.2023.

House s okusom techna: Tko je bio Nathan Coles?

Kad pomislite na tech house, ime Nathana Colesa svakako je jedno od prvih koje će vam pasti na um

Piše: 

Ovdje smo da se isto tako prisjetimo i njegovog doprinosa za scenu elektroničke glazbe generalno jer je svojim radom ostavio traga kao jedan od tvoraca tech-housea kojeg su zajednički definirali kao spoj najboljeg od house i techno glazbe.

Sada već nažalost legendarni DJ i producent napustio nas je počinivši samoubojstvo nakon mentalnih problema koji su se manifestirali posljednjih godina. Vijest se jučer brzinom svjetlosti proširila društvenim mrežama i medijima, a brojni kolege od njega su se opraštali fotografijama i memoarima. Tako su učinili i naši promotori jer Hrvatska je zemlja u kojoj se Nathan osjećao kao doma i često puštao glazbu uveselivši mnoge na plesnom podiju.

Iako je londonska tech-house mafija na prijelazu tisućljeća stvorila scenu s prepoznatljivim zvukom, tech-house kao pojam zapravo nikad nije ukazivao na jasno definiran, samosvojan žanr. “House s okusom techna” je toliko labav koncept da ga se – ovisno o perspektivi – može vezati za mali milijun primjera iz već postojećih, čvrsto zacrtanih podžanrova housea, pa bila riječ o funkyju, tribalu ili acidu.

Ne postoje univerzalni, instantno prepoznatljivi elementi “tech-housea”: to je najčešće samo oznaka za kojom ljudi posežu kad nemaju pojma za kojom bi drugom oznakom posegnuli. Što, naravno, ne mora uopće biti loša stvar! Jer fluidnost tech-housea kao kategorije otvara poprilično širok manevarski prostor, omogućujući DJ-ima privrženima toj estetici da budu u vječnom stilskom muvingu – a da pritom ostanu vjerni sebi. Nathan Coles je idealan primjer za to.

Kao i mnogim drugim Londonerima, Colesu je eksplozija acid housea krajem osamdesetih okrenula život naopačke i pogurnula ga u smjeru DJ-pulta. Nameće se kao značajan igrač radeći serijal partyja “Release” s Mr. C-jem, a zatim zajedno s Terryjem Francisom pokreće legendarnu večer “Wiggle”, te nedugo potom postaje rezident londonskog superkluba Fabric. U međuvremenu se odlučio dokazati i kao producent, što je rezultiralo uspješnim suradnjama s Matthewom Bushwackom i Asadom Rizvijem, kao i remiksima za brojna imena s pedigreom (Hardfloor, Kurtis Blow, DJ Pierre…).

Coles je poznat po svom radu u kojem se i kao DJ i kao producent bavio funky tech-house glazbom. Vodio je i dva labela, Wiggle Records i Wrong Records, a prelazak u A&R department of Eukahouse Records još je jedno od njegovih postignuća. Izdavao je još za Is This Music, Loaded, Visitor, Plank, 10 Kilo, Household, The End, Funk’d i dr.

U popularnom londonskom klubu ”The End” uspješno je promovirao tech-house scenu, kao i njegovi DJ-i, i to u mjesečnim večerima zvanim ”Sub-terrain”.

Inače koristio se mnogim pseudonimima pa ako naletite na Get Fucked, Two Right Wrongans, The Mashup Headz, Housey Doings, 3 In Key, The Delinquent i Cult Fusion, znajte da su to sve shortcutevi koji vode do Nathana, a ponekad i drugih s kojima radi.

Prošlo je skoro 30 godina od kada je Terry Francis započeo organizirati Wiggle partije čime je započeo tech-house movement kojemu su se ubrzo priključili Nils Hess, Eddie Richards i Nathan Coles. Večeri su u kratkom vremenu izgradile kvalitetan imidž i dobile mnoštvo sljedbenika. Ova činjenica je potvrđena i nominacijom "best small club" na Muzik Magazine Awardsima.

Wiggle kao label koji je postao sinonim za londonski underground tech house zvuk i neponovljive partije koji su se održavali na najoriginalnijim mjestima poput skladišta, sajmova automobila, napuštenih mesnica i plaža, a pod Wiggle imenom obišao je svijet, izdao preko 200 vlastitih izdanja te 10 godina nastupao kao rezident u poznatom londonskom klubu Fabric.

Od 1999. kada je prvi put posjetio našu zemlju tijekom Stereo Studia u Tvornici, Coles je vrtio u gotovo svim krajevima lijepe naše. Na listi su klubovi poput Lazareta i Revelina (Dubrovnik); Kameleona, Jungle, Judinog Drva, Metropolisa, Mastersa, otok Barbarinac (Split); Aurora (Primošten); Barbarellas (Pirovac); Exit (Vodice); Skipper (Zadar); Alter Ego i Crkva (Rijeka); Tvornica, Masters, Sirup, Depo, OTV/Boogaloo (Zagreb); Valkana Beach festival, samo su neka mjesta gdje je gostovao.

Jebite se! Kažu on i kompanjon mu Hess imenom njihovog zajedničkog projekta – 'Get Fucked'. Ovaj projekt ujedinjava tech house Nathan Colesa s technom Nils Hessa (koji je DJ-ima vjerojatno poznatiji pod pseudonimom Reck). Upravo s tim projektom gostovali su 2001. na Stereo Studiu u Zagrebu.

Život i rad Nathan Colesa nešto je o čemu bi mogli pisati unedogled. Ovdje smo pak pokušali rezimirati najosnovnije činjenice zbog kojih je unaprijedio elektroničku glazbu.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2