Skip to main content

House s okusom techna: Tko je bio Nathan Coles?

Kad pomislite na tech house, ime Nathana Colesa svakako je jedno od prvih koje će vam pasti na um

Piše: 

Ovdje smo da se isto tako prisjetimo i njegovog doprinosa za scenu elektroničke glazbe generalno jer je svojim radom ostavio traga kao jedan od tvoraca tech-housea kojeg su zajednički definirali kao spoj najboljeg od house i techno glazbe.

Sada već nažalost legendarni DJ i producent napustio nas je počinivši samoubojstvo nakon mentalnih problema koji su se manifestirali posljednjih godina. Vijest se jučer brzinom svjetlosti proširila društvenim mrežama i medijima, a brojni kolege od njega su se opraštali fotografijama i memoarima. Tako su učinili i naši promotori jer Hrvatska je zemlja u kojoj se Nathan osjećao kao doma i često puštao glazbu uveselivši mnoge na plesnom podiju.

Iako je londonska tech-house mafija na prijelazu tisućljeća stvorila scenu s prepoznatljivim zvukom, tech-house kao pojam zapravo nikad nije ukazivao na jasno definiran, samosvojan žanr. “House s okusom techna” je toliko labav koncept da ga se – ovisno o perspektivi – može vezati za mali milijun primjera iz već postojećih, čvrsto zacrtanih podžanrova housea, pa bila riječ o funkyju, tribalu ili acidu.

Ne postoje univerzalni, instantno prepoznatljivi elementi “tech-housea”: to je najčešće samo oznaka za kojom ljudi posežu kad nemaju pojma za kojom bi drugom oznakom posegnuli. Što, naravno, ne mora uopće biti loša stvar! Jer fluidnost tech-housea kao kategorije otvara poprilično širok manevarski prostor, omogućujući DJ-ima privrženima toj estetici da budu u vječnom stilskom muvingu – a da pritom ostanu vjerni sebi. Nathan Coles je idealan primjer za to.

Kao i mnogim drugim Londonerima, Colesu je eksplozija acid housea krajem osamdesetih okrenula život naopačke i pogurnula ga u smjeru DJ-pulta. Nameće se kao značajan igrač radeći serijal partyja “Release” s Mr. C-jem, a zatim zajedno s Terryjem Francisom pokreće legendarnu večer “Wiggle”, te nedugo potom postaje rezident londonskog superkluba Fabric. U međuvremenu se odlučio dokazati i kao producent, što je rezultiralo uspješnim suradnjama s Matthewom Bushwackom i Asadom Rizvijem, kao i remiksima za brojna imena s pedigreom (Hardfloor, Kurtis Blow, DJ Pierre…).

Coles je poznat po svom radu u kojem se i kao DJ i kao producent bavio funky tech-house glazbom. Vodio je i dva labela, Wiggle Records i Wrong Records, a prelazak u A&R department of Eukahouse Records još je jedno od njegovih postignuća. Izdavao je još za Is This Music, Loaded, Visitor, Plank, 10 Kilo, Household, The End, Funk’d i dr.

U popularnom londonskom klubu ”The End” uspješno je promovirao tech-house scenu, kao i njegovi DJ-i, i to u mjesečnim večerima zvanim ”Sub-terrain”.

Inače koristio se mnogim pseudonimima pa ako naletite na Get Fucked, Two Right Wrongans, The Mashup Headz, Housey Doings, 3 In Key, The Delinquent i Cult Fusion, znajte da su to sve shortcutevi koji vode do Nathana, a ponekad i drugih s kojima radi.

Prošlo je skoro 30 godina od kada je Terry Francis započeo organizirati Wiggle partije čime je započeo tech-house movement kojemu su se ubrzo priključili Nils Hess, Eddie Richards i Nathan Coles. Večeri su u kratkom vremenu izgradile kvalitetan imidž i dobile mnoštvo sljedbenika. Ova činjenica je potvrđena i nominacijom "best small club" na Muzik Magazine Awardsima.

Wiggle kao label koji je postao sinonim za londonski underground tech house zvuk i neponovljive partije koji su se održavali na najoriginalnijim mjestima poput skladišta, sajmova automobila, napuštenih mesnica i plaža, a pod Wiggle imenom obišao je svijet, izdao preko 200 vlastitih izdanja te 10 godina nastupao kao rezident u poznatom londonskom klubu Fabric.

Od 1999. kada je prvi put posjetio našu zemlju tijekom Stereo Studia u Tvornici, Coles je vrtio u gotovo svim krajevima lijepe naše. Na listi su klubovi poput Lazareta i Revelina (Dubrovnik); Kameleona, Jungle, Judinog Drva, Metropolisa, Mastersa, otok Barbarinac (Split); Aurora (Primošten); Barbarellas (Pirovac); Exit (Vodice); Skipper (Zadar); Alter Ego i Crkva (Rijeka); Tvornica, Masters, Sirup, Depo, OTV/Boogaloo (Zagreb); Valkana Beach festival, samo su neka mjesta gdje je gostovao.

Jebite se! Kažu on i kompanjon mu Hess imenom njihovog zajedničkog projekta – 'Get Fucked'. Ovaj projekt ujedinjava tech house Nathan Colesa s technom Nils Hessa (koji je DJ-ima vjerojatno poznatiji pod pseudonimom Reck). Upravo s tim projektom gostovali su 2001. na Stereo Studiu u Zagrebu.

Život i rad Nathan Colesa nešto je o čemu bi mogli pisati unedogled. Ovdje smo pak pokušali rezimirati najosnovnije činjenice zbog kojih je unaprijedio elektroničku glazbu.

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop