Skip to main content
  • 9.06.2020.

Jeff Mills, Kevin Saunderson i Black Coffee poslali poruke protiv rasne diskriminacije

Povodom prosvjeda Black Lives Matter koji se održavaju diljem cijelog svijeta utjecaj crne kulture na elektroničku glazbu posljednje vrijeme je jedna od glavnih tema.

Piše: 


Plesna elektronička glazba nastala je iz crne kulture

Bez kreativaca, inovatora, selektora i zajednica crne kulture, elektronička glazba jednostavno ne bi postojala. Ukratko, plesna glazba toliko toga duguje globalnoj crnoj zajednici da treba to više cijeniti.

Nekoliko onih koji su stvarali techno u Detroitu poput Kevin Saundersona i Jeff Millsa, ambasador house glazbe iz Južne Afrike – Black Coffee poslali su vrlo snažne poruke na svojim društvenim mrežama povodom ovih događaja. Kevin Saunderson objavio je otvoreno pismo putem Facebooka o detaljima smrti Georgea Floyda kao i iznio vlastita razmišljanja o incidentu.

"Ljudi iz cijelog svijeta ujedinjeni su i riskiraju vlastitu sigurnost za budućnost čovječanstva. Ovo je za nas i za budućnost naše djece i našeg voljenog planeta. Stojim uz njih. Imali smo dovoljno mržnje i bahatosti. Imali smo dovoljno sustavnog rasizma. Dosta nam je bilo ubojstava".

Jeff Mills kao jedna od intelektualnih figura elektroničke glazbe koji je i sam igrao sastavnu ulogu u stvaranju techna dao je svoj obol. Pored toga što je naslovnu sliku svoje Facebook stranice promijenio u simbol uzdignute šake, koristio je svoju platformu kako bi privukao pozornost na novinske članke oko prosvjeda.

Umjetnici iz inozemstva također su dijelili stavove o pokretu za ukidanje rasne nejednakosti. S obzirom na trajni učinak Aparthejda na socijalnu nepravdu u Južnoj Africi, kratka poruka nade Black Coffeea posebno je dirljiva: "Sve ovo će nas zbližiti … sada smo globalna obitelj više nego ikad prije", napisao je u postu na Facebooku.



Gorillaz lansirali opsežan online vodič za Black Lives Matter

Insolate daruje traku na kompilaciji protiv rasne diskriminacije

Protesti koji potječu iz Minneapolisa brzo su se proširili na gradove u svim američkim državama, kao i na zemlje poput Sjedinjenih Država, Njemačke, Brazila, Sirije, Švedske… Vlasti u Americi reagirale su u većem dijelu Sjedinjenih Država postavljanjem suzavaca i metaka s pjenom, čime je došlo do oštre rasprave o policijskoj brutalnosti.

Crni umjetnici i umjetnici drugih rasa i kultura igrali su veliku ulogu u oblikovanju zvuka i kulture plesne elektroničke glazbe i sada više nego ikada potrebno je da se svi u glazbenoj zajednici zalažu za ljude koji su nam toliko dali.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2